X

L’Organització Marítima Internacional preveu ratificar la designació de la Mediterrània com a Zona de Control d’Emissions de sofre

S'espera que la mesura millori la qualitat de l'aire de les Balears, envoltades per un intens trànsit marítim internacional d'embarcacions de càrrega

14/12/2022

L’Organització Marítima Internacional preveu ratificar la designació de la Mediterrània com a Zona de Control d’Emissions de sofre

12

L’Organització Marítima Internacional preveu ratificar aquesta setmana la designació de la Mediterrània com a Zona de Control d’Emissions de sofre. S’espera que la mesura millori la qualitat de l’aire de les Balears, envoltades per un intens trànsit marítim internacional d’embarcacions de càrrega.

També obligarà les navilieres que enllacen l’arxipèlag amb la Península, i els creuers, a emprar combustibles de més qualitat i més cars. Aquestes empreses diuen que estan preparades, i que això no té per què repercutir en un augment de preus.

Totes les embarcacions de determinades dimensions en trànsit per la Mediterrània hauran d’emprar un combustible amb una concentració de sofre inferior al 0,1% (fins ara era del 0,5%). Es preveu que sigui a partir de gener del 2025, però tot dependrà del calendari que s’acordi al Comitè de Protecció del Medi Marí que es fa aquests dies fins divendres.

“L’arc de refineries que hi ha entre el golf de Gènova i el mediterrani espanyol, implica un trànsit molt important, de gran volum de mercaderies, com també ho fan els grans ports de recepció i exportació… Tot aquest trànsit marítim passa per aigües de les Balears d’una manera o altra”, diu Arcadio Barbas, excap de màquines de marina mercant i expert en contaminació marítima.

Segons les darreres dades de l’inventari d’emissions contaminants del Govern, el transport marítim causa devers el 80% de les emissions d’òxids de sofre; la gran majoria, pel trànsit marítim internacional. “La transformació energètica pels vaixells ja fa bastants anys que està en marxa, suposarà un cost afegit al consum de les embarcacions”, explica Antoni Mercant, president de les navilieres de les Balears a la patronal Apeam, i diu que les empreses aquí estan preparades per la nova regulació.

Com a alternativa a canviar de combustible, els vaixells podran emprar mecanismes que retenen part de l’òxid de sofre emès i el mesclen amb aigua cap a la mar. Barbas alerta, però, que aquesta pràctica també comporta riscos, sobretot a prop de la costa: “L’aigua que arrossega els residus dels gasos d’escapament es vessa a la mar amb el problema que no només arrossega el sofre sinó moltes substàncies més, els més perillosos, els metalls pesants i els hidrocarburs policíclics”

La figura de l’Àrea de Control d’Emissions ja fa anys que s’aplica al Mar Bàltic, el Mar del Nord, i en algunes parts dels Estats Units.

14/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT