Antoni Ceballos ha escrit un llibre que repassa la trajectòria de la banda amb gran rigor documental
Aquests són els Javaloyas en format banda de pop que la televisió va immortalitzar als anys 60. Però el conjunt va començar a rodar anys abans. Això sí, a les sales de festes i amb maraques.
70 anys més tard, Serafí Nebot, cantant en actiu, revisa una petita part de la discografia de la banda amb Antoni Ceballos, autor de llibre. “Los Javaloyas: Àngels i Dimonis de la música de ball”. Un recorregut per la història d’una formació nascuda a València l’any 1952. Quan encara no existien els discjòqueis. “A les sales de festes es ballava amb una orquestra i nosaltres vàrem començar així”, diu Serafí Nebot, músic i cantant de la banda.
Los Javaloyas, format per músics de conservatori, crida l’atenció de l’alta societat internacional. “Futurs prínceps, gent de la jet-set estudiaven a Suïssa i ells tocaven davant aquesta gent”, explica Antoni Ceballos.
I així, la banda mallorquina va anar teixint una xarxa de contactes que els va dur per mig món. “Varen viatjar a Teheran on varen actuar al palau del Xa de Pèrsia”, assegura l’autor del llibre.
El llibre d’Antoni Ceballos recull fotos inèdites com aquesta: el pintor Pablo Picasso, en una festa privada a la costa francesa i a darrere tres components de Javaloyas. Serafí Nebot diu-entre rialles-que Picasso no els va regalar cap quadre.
I com aquesta anècdota, moltes més es recullen a un llibre que fins i tot parla de la relació de Los Javaloyas amb els Beatles. Aquest dilluns es posa a la venda una obra que farà encara més gran el llegat de la banda que començà essent una orquestra.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu