MóN

L’OTAN constata “una profunda relació estratègica” entre Rússia i la Xina

L'Aliança Atlàntica incrementarà la cooperació amb Austràlia, Nova Zelanda, Corea del Sud i el Japó per l'amenaça xinesa


L’OTAN incrementarà la cooperació amb Austràlia, Nova Zelanda, Corea del Sud i el Japó per l’amenaça que representa la Xina. L’ajuda a aquests països per part de l’Aliança Atlàntica tendrà a veure amb defensa, noves tecnologies, seguretat marítima, el canvi climàtic i la lluita contra la desinformació. Per primera vegada en la història, aquestes quatre nacions de l’Indopacífic han participat en una cimera de l’OTAN, que ha servit per constatar, segons el secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenberg, una “profunda relació estratègica” entre Rússia i la Xina, que podria tenir conseqüències sobre la seguretat dels aliats i els seus associats.

Segons ha explicat Stoltenberg, la Xina està augmentant substancialment les seves forces militars, incloent-hi les armes nuclears. També està “assetjant els seus veïnats i amenaçant Taiwan”. Segons l’OTAN, els xinesos inverteixen molt en infraestructures crítiques, “fins i tot a països aliats, fan seguiment i controlen els seus ciutadans per avançar tecnològicament”. A més, el Govern de Pequín “probablement està escampant les mentides i la desinformació russa“. “La Xina no és el nostre adversari, però hem de tenir clar el seriós desafiament que representa”, ha dit el secretari general de l’OTAN.

El Sahel

Durant el matí de dimecres, els membres de l’Aliança Atlàntica han aprovat el nou Concepte Estratègic, la fórmula amb la qual es vol donar resposta als desafiaments dels pròxims 10 anys. El document declara Rússia com l’amenaça més directa i significativa; es refereix a les tàctiques coercitives de la Xina per intentar destruir l’ordre internacional; inclou per primera vegada, a petició d’Espanya, la regió africana del Sahel com a focus d’inseguretat, juntament amb l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica, i manté l’armament nuclear com un pilar bàsic i garantia suprema de la seguretat de l’OTAN.

5.000 milions

Un dels protagonistes del dia a la cimera ha estat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que ha intervengut durant el matí de manera telemàtica. Zelenski ha afirmat que necessita 5.000 milions de dòlars mensuals per fer front a la invasió russa, i ha reclamat a l’OTAN donar una resposta “realment forta” a Vladímir Putin.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |