economia

Luis Huerta, advocat: “Si els ERTOs no es perllonguen moltes empreses entraran en concurs de creditors”

El lletrat recorda que el teletreball és voluntari per a empresa i treballador i que és reversible


Si els ERTOs no es perllonguen a partir del 31 de gener, la litigiositat als jutjats de les Balears es dispararà. L’advocat laboralista Luis Huerta ha avançat aquest dimarts a Ib3Ràdio que hi ha risc que hi hagi acomiadaments massius o que moltes empreses entrin en concurs de creditors i que la destrucció de feina sigui irreversible. En aquests moments a les Illes, ja hi ha algunes empreses que han fet fallida però la majoria està optant per aplicar als seus treballadors un ERTO. Huerta confia que l’Estat ampliï aquestes prestacions o activi altres mecanismes que evitin els concursos de creditors.

Les empreses que no han optat pels ERTOs

El lletrat també explica que una minoria d’empreses va preferir evitar els ERTOs per no comprometre’s a mantenir la plantilla en el futur. Ara, es troben amb resolucions judicials que els sorprenen. A pesar que la norma no va prohibir que empreses no acollides a ERTOs realitzessin acomiadaments per motius objectius, hi ha jutjats que han dit que acomiadaments realitzats als darrers mesos “són improcedents”. Consideren que l’empresa tenia l’obligació d’acollir-se als ERTOs perquè era un mecanisme menys lesiu per al treballador. Huerta assenyala que aquestes sentències s’han dictat a Madrid i recorda que “encara cal veure que diu el seu Tribunal Superior de Justícia per veure com acaba tot això”.

Què diu la llei sobre el teletreball i l’extinció dels ERTOs

Entre les noves cauístiques que generen conflictivitat a la feina, destaca el teletreball. En aquest sentit, el laboralista explica que la llei deixa clar que “cap treballador pot imposar el teletreball” a la seva empresa. Especifica que “és voluntari per a empresa i treballador, que s’ha d’acordar per escrit i que és una situació reversible”.

També hi ha societats que, en extingir els ERTOs i demanar als empleats que s’incorporin, s’han trobat amb la negativa del treballador. Huerta diu que ja hi ha una sentència que deixa clar que, quan l’empresa ho demani, l’empleat ha de tornar a la feina.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Les barques d’arrossegament de Balears no pesquen gambes des de fa tres mesos

Les barques pesquen la gamba a uns 600 metres de fondària, però és probable que per corrents marins o la...

Ajuntament d’Eivissa i Govern impulsen un espai de producció digital i impressió 3D

Els cursos començaran l'any que ve i hi ha 800.000 euros de pressupost

L’arribada de turistes a les Balears es desploma un 87,4% fins a l’octubre

La despesa realitzada pels turistes internacionals ha estat de 1.790 milions d'euros, un 87,7%

Balears manté 31.652 treballadors en ERTO

El novembre en registra un 11,2% menys respecte al mes anterior