economia

Luis Huerta, advocat: “Si els ERTOs no es perllonguen moltes empreses entraran en concurs de creditors”

El lletrat recorda que el teletreball és voluntari per a empresa i treballador i que és reversible


Si els ERTOs no es perllonguen a partir del 31 de gener, la litigiositat als jutjats de les Balears es dispararà. L’advocat laboralista Luis Huerta ha avançat aquest dimarts a Ib3Ràdio que hi ha risc que hi hagi acomiadaments massius o que moltes empreses entrin en concurs de creditors i que la destrucció de feina sigui irreversible. En aquests moments a les Illes, ja hi ha algunes empreses que han fet fallida però la majoria està optant per aplicar als seus treballadors un ERTO. Huerta confia que l’Estat ampliï aquestes prestacions o activi altres mecanismes que evitin els concursos de creditors.

Les empreses que no han optat pels ERTOs

El lletrat també explica que una minoria d’empreses va preferir evitar els ERTOs per no comprometre’s a mantenir la plantilla en el futur. Ara, es troben amb resolucions judicials que els sorprenen. A pesar que la norma no va prohibir que empreses no acollides a ERTOs realitzessin acomiadaments per motius objectius, hi ha jutjats que han dit que acomiadaments realitzats als darrers mesos “són improcedents”. Consideren que l’empresa tenia l’obligació d’acollir-se als ERTOs perquè era un mecanisme menys lesiu per al treballador. Huerta assenyala que aquestes sentències s’han dictat a Madrid i recorda que “encara cal veure que diu el seu Tribunal Superior de Justícia per veure com acaba tot això”.

Què diu la llei sobre el teletreball i l’extinció dels ERTOs

Entre les noves cauístiques que generen conflictivitat a la feina, destaca el teletreball. En aquest sentit, el laboralista explica que la llei deixa clar que “cap treballador pot imposar el teletreball” a la seva empresa. Especifica que “és voluntari per a empresa i treballador, que s’ha d’acordar per escrit i que és una situació reversible”.

També hi ha societats que, en extingir els ERTOs i demanar als empleats que s’incorporin, s’han trobat amb la negativa del treballador. Huerta diu que ja hi ha una sentència que deixa clar que, quan l’empresa ho demani, l’empleat ha de tornar a la feina.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Viatges Magon, empresa capdavantera a Menorca, tanca 6 de les 9 oficines

Des d'AVIBA diuen que si Menorca pot demostrar al més aviat possible que és una destinació segura, els turoperadors tornaran a volar

Perspectives poc encoratjadores per a Setmana Santa

La FEHM espera que la planificació de les vacunes millori per poder reiniciar la temporada

Primer dissabte en què bars i restaurants estan tancats

Molts empresaris han optat per abaixar les persianes. Els pocs que obren afirmen que no fan prou caixa

Els hotelers demanen “ajudes directes”

Els empresaris no volen només suport econòmic sinó també fiscal i regulador