X

‘Mallorca’, rodada entre 1932 i 1934, la primera pel·lícula sonora dirigida per una dona a Espanya

El curtmetratge fou dirigit per Maria Forteza, de la qual no se'n sap res, i és un homenatge al compositor Isaac Albéniz

05/05/2020

‘Mallorca’, rodada entre 1932 i 1934, la primera pel·lícula sonora dirigida per una dona a Espanya

Mostra el Passeig del Born, la Llonja, el Consolat de Mar, la Seu, Sant Francesc, Santa Clara, la Serra de Tramuntana fa 88 anys. La Filmoteca Espanyola ha trobat la que podria ser la primera pel·lícula sonora rodada per una dona. I fou enregistrada entre 1932 i 1934 a Mallorca. De fet, el nom de l’illa és el títol de la pel·lícula, tot un homenatge al compositor Isaac Albéniz, la música del qual n’és la banda sonora.

Filmoteca Espanyola va rebre el 1982 la bobina de Mallorca. Poc abans que es decretàs l’estat d’alarma, se’n va digitalitzar la còpia duent a una descoberta històrica. Aquesta producció petita, de 7:40 minuts havia estat dirigida per una pionera, Maria Forteza, segons els crèdits, de la qual no se’n sap res. La història l’ha esborrada dels arxius, segurament pel fet de ser dona. És el que apunta Lucía Bazaga, cap de comunicació de la Filmoteca, que avança que la investigació no s’aturarà.

La descoberta és “sorprenent”, com la qualifica la historiadora del cinema mallorquina Magda Rubí, ja no pel fet de ser una pel·lícula sonora, fins al punt que haurà de refer la seva tesi doctoral sobre cinema i turisme, on deia “que no hi havia cap dona que fes res de cinema a Mallorca en aquest context” històric.

Una cineasta ben connectada social, econòmica i culturalment

El fet és que de la cineasta no se’n sap res però es pot intuir que estava ben connectada socialment, cultural i econòmica. No en va, l’any 1932 no estava a l’abast de tothom rodar una pel·lícula sonora a Espanya. De qui sí hi ha informació és de Ramón Ubeda, un productor amb una llarga trajectòria que, de fet, va ser càmera d’El secreto de la pedriza, la primera pel·lícula rodada a Mallorca, l’any 1925. Úbeda és el responsable de la producció i de la sonorització de Mallorca. 

Mallorca es pot veure de forma gratuïta, i fins dia 8 de maig, al canal de Filmoteca Espanyola.

05/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris