X

Mallorquins a París: “Estam cansats dels Armilles Grogues i del Govern, però no tenim por”

La policia ha intervengut en el 18è dissabte de mobilitzacions amb gasos lacrimògens, pilotes de goma i canons d'aigua

17/03/2019

Mallorquins a París: “Estam cansats dels Armilles Grogues i del Govern, però no tenim por”

Pintades a l'aparador del local de Xiaomi Mi a l'Avenue des Champs-Élysées.

19

“A París la gent no té por. Estam un poc cansats tant dels Armilles Grogues, que destrossen aparadors i material urbà, com del Govern, que pareix que no fa res per solucionar-ho”, explica a IB3 Notícies M. S., una mallorquina instal·lada a París. Fa quatre mesos que tots els dissabtes escolta els telenotícies abans de sortir de casa per saber on són els Armilles Grogues i quines parades de metro estaran tancades. “Les protestes, que no les formes, estan justificades, però el Govern de Macron hauria d’haver estat capaç de resoldre el problema després de quatre mesos. Han d’escoltar el poble”, coincideix M. C. L., la seva parella, que també ha canviat Palma per París. Els dissabtes no queden a casa, però eviten, això sí, acostar-se al barri dels Champs-Élysées, camp habitual de la violència groga.

L’avinguda dels Camps Elisis va ser ahir l’escenari de la “revolta del poble” de París contra l'”esclavisme” del capitalisme que representen les botigues d’un dels carrers més cars de tot el món. Apple, per exemple, paga un lloguer de 14 milions d’euros anuals per 500 metres justos. Els ‘Gilets jaunes’ ho havien avisat: això és un ultimàtum a Macron. Havien marcat al calendari el 16 de març com “el final del gran blabla -que voldria dir de xerrar i no fer-hi res-“.

De fet, ahir els gasos i el fum ho esborraren tot, fins i tot l’Arc de Triomf. Avui els aparadors de Disney, Hugo Boss, Nespresso, Lacoste, Zara i Xiaomi Mi, entre d’altres, estan pintats, trencats i destroçats, com la banca Tarneaud i la brasserie Fouquet, el restaurant on Nicolas Sarkozy celebrava la victòria a les presidencials el 2007.

 

 

El foc que ahir ho cremava tot va obligar a desallotjar els veïnats dels Camps Elisis. Alguns quiosquets de premsa també han cremat. Ningú sap encara per què, i si és, o no, una represàlia als mitjans de comunicació crítics amb el moviment.

 

Fa quatre mesos que s’hi peguen, tots els dissabtes, d’ençà que van augmentar les taxes del gasoil. Però poques vegades la resposta a la política social i econòmica del país dels Armilles Grogues havia estat tan contundent. Els incidents que ahir van ser contestats pels antidisturbis amb gasos lacrimògens, pilotes de goma i canons d’aigua van obligar el president a abandonar la seva estada als Pirineus i a tornar a la capital per convocar d’urgència el gabinet de crisi del Ministeri de l’Interior.

“Després d’aquesta jornada, almenys per a mi, no hi haurà més manifestacions. Hi haurà accions de debò, bloquejarem el sistema. Hem demostrat que sabem manifestar-nos, que no ha funcionat i que no ens han escoltat”, va explicar ahir Éric Drouet, un dels líders radicals.

El balanç de la revolta: 237 detinguts i 60 ferits en total (17 policies). Des que va començar tot, 11 persones han mort, i 1500 policies i 2200 manifestants n’han resultat ferits, un centenar d’aquests, de gravetat. Amb tot, en un ball de xifres irreconciliable entre l’organització i el Govern parisenc, l’assistència a la revolta ha anat decreixent a poc a poc. Segons les dades de l’Interior, aquest dissabte hi havia 28.600 manifestats a tot París, mentre que el 17 de novembre n’eren 282.000.

17/03/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT