Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
La cantant i compositora ha estat guardonada juntament amb l'enginyera Alícia Casals per l'entitat que representa les universitats de parla catalana
Maria del Mar Bonet.
22La Xarxa Vives, que representa les 22 universitats de parla catalana, ha lliurat la Medalla d’Honor 2022 a la cantant i compositora Maria del Mar Bonet i a l’enginyera Alícia Casals, com a reconeixement a la trajectòria professional de totes dues i al seu compromís amb la ciència, la cultura i la societat. L’actual president de torn de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de la UAB, Javier Lafuente, ha presidit l’acte de lliurament dels premis, que ha tingut lloc aquest migdia.
Alícia Casals i Gelpí (Barcelona, 1955) és enginyera industrial, informàtica i catedràtica de la UPC. El 1977 es va llicenciar en Enginyeria Industrial, el 1983 es va doctorar en Informàtica, el 1978 va començar a treballar com a professora a la UPC i des del 1991 es va convertir en catedràtica d’arquitectura i tecnologia de computadors al Departament d’Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial de la mateixa universitat.
Casals ha fet feina sobre robòtica intel·ligent amb aplicacions mèdiques com a directora del programa de Robòtica de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya i ha desenvolupat projectes i prototips de sistemes robotitzats d’ajuda a discapacitats i intervencions quirúrgiques.
La guardonada ha presidit diversos congressos internacionals de robòtica experimental i ha arribat a ser vicepresidenta de la IEEE Robotics and Automation Society (2008-2009) i presidenta del Technical Committee on Biorobotics de l’IEEE Engineering in Medicine and Biology Society (2016).
Durant la seva trajectòria, Alícia Casals ha rebut nombrosos premis i distincions, com ara el Premi Internacional de Barcelona en Ciència i Tecnologia (1992), el Premi Ciutat de Barcelona de Tecnologia (1996) i la Medalla Narcís Munturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat (1998).
Per part seva, la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, en la seva laudatio a la compositora i cantant Maria del Mar Bonet, ha dit que “parlar de Maria del Mar Bonet és fer-ho d’una dona bona i sensible, capaç d’assumir la veu d’un poble i ser, per sempre, poble”.
Maria del Mar Bonet (Palma, 1947) és una cantant i compositora especialitzada en música tradicional mediterrània. Membre dels Setze Jutges, es va convertir en un dels integrants més sòlids de la Nova Cançó, el moviment artístic i musical català que, en ple franquisme, va impulsar la reivindicació de l’ús normal del català al món de la cançó.
Al llarg de la seva trajectòria, Maria del Mar Bonet ha col·laborat amb nombrosos artistes com Lluís Llach, Raimon, Marina Rossell o Joan Manuel Serrat, i de manera especial amb Francesc Pi de la Serra, Rafael Subirachs i el grup valencià Al Tall, tant en enregistraments com en actuacions.
Entre la llarga llista de premis que acumula, destaquen la Creu de Sant Jordi de la Generalitat (1984), la Medalla d’Or de la Ciutat de Mallorca (2004), la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona (2006) i la Medalla d’Or de les Illes Balears (2017).
Des de l’any 1995, la Xarxa Vives ha lliurat les medalles d’or a 29 persones dels àmbits de coneixement més diversos.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Es confirma com un cas de violència masclista