Marilles reclama que els pressupostos vetllin per la conservació del fons marí

Tots els projectes de la Fundació estan finançats per entitats estrangeres; una holandesa i altra suïssa


La Fundació Marilles reclama al Govern que destini part dels pressupostos generals a la conservació del fons marí de l’arxipèlag. Una de les zones més ben conservades de la Mediterrània, ja que es conserva tal com estava el medi marí de la Península, fa 80 anys.

Tot i el bon estat de conservació, en les darreres dècades 9 espècies s’han extingit a les Balears i 78 més estan en perill. La Fundació recalca que el problema és per la manca de finançament i la poca coordinació que hi ha entre els diferents agents implicats. Per això, demanen a les administracions i entitats privades que hi destinin doblers.

Des de la creació de l’entitat (el 2018), Marilles ha posat en marxa 11 projectes diferents per uns 270.000 euros. Tots ells finançats però per dues fundacions de fora; la Fundació Adessium, que és holandesa, i la Fundació Mava, que és suïssa. El director de Marilles, Aniol Esteban, valora positivament que part de l’ecotaxa es destini a cartografiar la posidònia però explica la necessitat d’un pressupost permanent. “El que necessitam són uns pressupostos estructurals que ja incorporin la conservació del medi marí anualment. L’ecotaxa ens pot servir per innovar i fer projectes pilot però no podem hipotecar l’ecotaxa únicament i exclusivament a coses que ja haurien d’estar incorporades dins el sistema de despesa pública” ha remarcat Esteban en la presentació de l’informe d’activitat del 2018. Esteban ha recordat que les principals pressions que pateix la mar balear són el canvi climàtic i la pesca recreativa i professional.

Per enguany, Marilles en duplicarà el finançament. Hi invertirà 650.000 euros per diversos projectes. Entre els quals, elaborarà un informe d’estat de la Mar Balear, ja que actualment no hi ha informació sobre si la conservació del fons marí millora o empitjora. Aquest informe que serà anual i recollirà informació de tots els centres de recerca sobre la contaminació de l’aigua per plàstics o l’estat de la posidònia, entre altres qüestions.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El dissenyador japonès Kenzo Takada mor als 81 anys a París a causa del coronavirus

El reconegut creador va fundar el 1970 la marca de roba interncional Kenzo, destinada a perfums, roba i productes de...

Bankia aprova avui en la seva junta d’accionistes la seva fusió amb CaixaBank

L'operació permetrà crear el primer banc d'Espanya, amb més de 20 milions de clients, més de 50.000 empleats i 6.700...