X

Mariló Álvarez, escriptora: “Encara fa molta por dir la paraula suïcidi”

L'autora presenta a Palma 'Suïcidis S.A.', un híbrid de novel·la negra i ciència-ficció

23/02/2023

Mariló Álvarez, escriptora: “Encara fa molta por dir la paraula suïcidi”

Mercè Valero

Acabada d’aterrar, Mariló Álvarez s’encamina cap a l’IES Ses Estacions, on presentarà “Suïcidis S.A.”. És un híbrid de novel·la negra i ciència-ficció ambientada en una societat semblant a la nostra. Acaba de passar una pandèmia, hi ha problemes de salut mental i un increment de suïcidis.

I aquí arriba el component distòpic, perquè en aquesta societat el suïcidi no només està legalitzat, sinó que es gestiona a través de la seguretat social.

Els alumnes no han perdut detall d’aquest argument trencador explicat per boca de la seva autora: “Tu vas al centre d’assistència al suïcidi, que seria l’equivalent a anar al Centre d’Atenció Primària, i demanes suïcidar-te. Omples una sol·licitud i un psicòleg avalua el teu cas i decideix si tens motius per fer-ho o no. Si en tens, et dona una pastilla i ningú pregunta res més”.

Les protagonistes de la novel·la són una psicòloga, que fa feina convençuda en un d’aquests centres, i una activista, que en demana el tancament i que es facin polítiques de prevenció.

La idea d’Álvarez és dur a l’extrem el que vivim per sacsejar el lector: “La novel·la es titula “Suïcidis S.A.” amb tota la intenció de posar la paraula allà damunt. Perquè, tot i que ara és cert que s’inverteix més en prevenció del suïcidi i que a poc a poc es treu el tabú, encara fa molta por dir la paraula. Encara feim servir molts eufemismes quan una persona s’ha llevat la vida voluntàriament”.

La xerrada amb l’autora de “Suïcidis S.A.” es traslladarà aquest 24 de febrer a les 18.00 a la llibreria Embat de Palma, en el marc del festival Febrer Negre.

23/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-ib3-top1'); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-ib3-skyleft'); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-ib3-skyright'); });