X

Mario Cappa és condecorat per la República italiana a l’illa del Rei

És un dels familiars de les víctimes del cuirassat 'Roma', bombardejat durant la Segona Guerra Mundial

28/08/2022

Mario Cappa és condecorat per la República italiana a l’illa del Rei

Mario Cappa, un dels familiars de les víctimes del cuirassat ‘Roma’, que va ser bombardejat durant la Segona Guerra Mundial, ha estat condecorat aquest cap de setmana a Menorca per la República Italiana. La distinció ha estat lliurada per l’ambaixador italià a Espanya, Riccardo Guariglia, i és una de les màximes que concedeix el país.

La població menorquina va protagonitzar un tràgic episodi durant la Segona Guerra Mundial, però carregat de sentiments i solidaritat. Va acollir els supervivents del cuirassat ‘Roma’; un vaixell de l’armada italiana que va ser bombardejat per les tropes nazis l’any 1943. Hi van morir més de la meitat dels més de 2.000 tripulants que l’ocupaven.

Va ser a l’Illa del Rei on van arribar prop de 300 soldats de la marina italiana, supervivents del ‘Roma’ a la recerca d’ajuda. En aquesta petita illa enmig del port van trobar refugi, atenció i cura.

Un episodi que va unir, definitivament, Itàlia amb Menorca. Mario Cappa, un dels familiars de les víctimes del ‘Roma’, ha rebut una de les majors distincions que atorga Itàlia. Cappa ha passat gran part de la seva vida recopilant fotografies de tota la tripulació per poder reconstruir la història que van viure aquests soldats a l’Illa del Rei.

Setanta-nou anys després d’aquest tràgic episodi, les habitacions de l’Illa del Rei encara tenen el record de tots els soldats que van trobar refugi en aquest illot i de tots els menorquins que van fer feina sense descansar per ajudar-los i salvar-los la vida.

28/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris