política

Menorca demana al Govern les competències de la gestió de l’aigua

De moment, la Conselleria de Medi Ambient ha ofert als Consells la gestió de la depuració a partir d'enguany

Menorca+demana+al+Govern+les+compet%C3%A8ncies+de+la+gesti%C3%B3+de+l%27aigua

Menorca vol gestionar l’aigua de manera territorialitzada i per això el Consell demana al Govern que li traspassi les competències d’aquesta àrea. La Conselleria de Medi Ambient, de moment, ofereix a les Illes gestionar una part del cicle de l’aigua, en concret el de la depuració.

Menorca vol que el Govern avaluï la transferència de competències en matèria de recursos hídrics i obres hidràuliques, una gestió que es fa en àmbit balear. El Consell vol passar a gestionar de manera territorialitzada aquesta àrea sobretot per afrontar l’esgotament de les reserves d’aigua dolça que provenen dels aqüífers, la contaminació d’aquestes aigües per nitrats provinents de l’activitat humana o la intrusió de l’aigua marina per la sobreexplotació dels aqüífers que origina la salinització.

“La realitat dels recursos hídrics és diferent a cada illa, és evident, i nosaltres el que volem fer és una gestió integral a nivell d’illa i ajuntament amb tots els municipis que ens permetin ser molt més efectius en totes les polítiques que duim a terme”, diu Maite Salord, Consellera de la Reserva de la Biosfera de Menorca.

El Govern es mostra obert a negociar i avança que se n’ha de modificar el marc normatiu, i que per això els tràmits seran llargs. De moment, ha ofert als consells gestionar la depuració a partir d’enguany.

Miquel Mir, Conseller de Medi Ambient i Territori ho explica: “La depuració és una competència que, segons la normativa, és municipal. No obstant en el cas de les Illes Balears, arrel de convenis, aquesta competència l’està gestionant el Govern a través de l’empresa pública Abaqua. Aquests convenis acaben dins l’any 2020 i per tant hi ha dues opcions: o bé renovar-los amb els ajuntaments o bé que els Consells Insulars, degut a l’interès mostrat, ja puguin assumir aquestes competències”.

A Menorca, el Consell vol acordar un front comú amb tots els partits al ple d’aquest dilluns per començar a avaluar el cost que tendria fer una gestió integral de l’aigua.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

No hi ha acord per reduir els sous dels parlamentaris

Unanimitat per destinar l'import de les indemnitzacions per dietes de desplaçament, quilometratge, despeses d'aparcament i de bitllets

Aprovat el primer Pla Director de Residus Perillosos de les Illes Balears

El Govern es posa com a objectiu reduir-los en un 10 per cent

Calvo adverteix a la FELIB de la vulneració de les restriccions de l’Estat d’Alarma amb determinats actes lúdics

Delegació de Govern demana que s'extremi la vigilància de totes les activitats programades, sense fer excepcions, perquè no es vulnerin...