X

Menorca es queda per primera vegada sense diputat a Madrid

A manca d'escrutar les dues darreres taules, el PP arrebata al PSOE l'acta de senador que havia obtingut a les eleccions del 28 d'abril

11/11/2019

Menorca es queda per primera vegada sense diputat a Madrid

Pau Morlà perd l'escó de diputat

Menorca es queda per primera vegada sense diputats en el Congrés. Ben al contrari que Eivissa que, a diferència de Menorca, aquesta legislatura estarà triplement representada a la Cambra Baixa.

A més, a l’espera de tancar-se l’escrutini oficial (amb el 98,79 per cent recomptat), l’acta de senador torna a passar a mans del PP. Així almenys figura, encara ara, a la web del Ministeri de l’Interior.

Si el resultat definitiu així ho confirma, el PSOE hauria perdut en les eleccions generals d’aquest diumenge els dos representants a Madrid que va obtenir en els comicis d’ara fa mig any. L’exalcalde d’Alaior, Pau Morlà, es queda sense l’escó aconseguit el passat 28 d’abril, per sols 800 vots de marge, i la també socialista Carme García Querol, sense l’acta de senadora que havia guanyat enguany mateix per prop de 3.000 vots de diferència. Tot, és clar, a l’espera de l’escrutini definitiu, ja que les principals representants dels dos partits (PP i PSOE) coincidiren a la mitjanit durant la seva compareixença en atorgar-se el triomf en la votació al Senat.

En cas de confirmar-se, el Senat només hauria estat així sis mesos i 12 dies en mans del PSOE, que l’havia guanyat per primer cop a Menorca després de 33 anys. Però, després d’un renyidíssim i emocionant recompte, el PP hauria recuperat amb Jordi López Ravanals l’acta de senador per Menorca que els populars ja havien tingut els 8 anys anteriors de la mà de Juana Francis Pons.

A manca de comptar les dues darreres taules des Castell, López s’ha imposat a la candidata socialista per 10.259 vots a 10.154, és a dir, 105 sufragis de diferència. En qualsevol cas, l’apretat escrutini definitiu pot deixar la resolució de les eleccions al Senat en mans dels menorquins residents a l’estranger. El seu vot no es coneixerà fins dimecres, quan la Junta Electoral obrirà les paperetes arribades d’arreu del món. En les passades eleccions, només 113 persones van exercir el seu dret a vot des de l’estranger.

Els socialistes han tornat a ser el partit més votat a les eleccions generals a Menorca, però per només 173 vots de diferència en l’escrutini al Congrés. De fet, el PSOE, que fa mig any va ser el més votat als vuit municipis de l’illa, s’ha imposat aquesta vegada només en quatre (Es Castell, Es Mercadal, Sant Lluís i Maó). Els prop de 2.500 vots perduts pels socialistes a Menorca, respecte de les eleccions d’abril, i els 1.600 que ha recuperat el PP han fet que el Partit Popular hagi guanyat als altres quatre municipis. Especialment rellevant és el cas de Ciutadella, tradicional graner de vots del PP que els populars recuperen després d’haver cedit aquesta hegemonia en tots els comicis estatals, municipals i autonòmics celebrats des de 2016.

La baixa participació, fins a 9 punts per davall de la registrada fa mig any, ha estat l’altra protagonista de la jornada electoral a Menorca. Un diumenge de retrobada amb les urnes marcat també per la desfeta de Ciutadans, que ha perdut 5.100 dels prop de 7.800 sufragis que sumà l’abril, i la pujada de Vox que, amb mil votants més, s’ha convertit en la quarta força política amb més suport a l’illa. El tercer lloc és per Unides Podem, amb mil vots menys que ara fa mig any.

11/11/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris