X

Menorca només ha executat el 8% dels projectes de l’ecotaxa

La nova convocatòria amplia les inversions i permetrà projectes per millorar l'habitatge social

29/06/2018

Menorca només ha executat el 8%25 dels projectes de l’ecotaxa

El grau d’execució dels projectes insulars finançats amb l’impost de turisme sostenible no arriba al 8%. En les dues primeres convocatòries, Menorca es beneficia d’un total de 13 milions d’euros, dels quals tan sols se n’estan invertint 3 ara mateix, per valor de manco d’un milió. De fet, cap dels 17 projectes presentats per les administracions locals i insular s’ha realitzat totalment.

A hores d’ara, s’està executant la canalització de la dessalinitzadora amb el dipòsit de Son Blanc, la recuperació del Camí de Cavalls i la consolidació de la murada del Castell de Sants Àgueda. Tots ells corresponent a la primera conciliatòria, del 2016. Altres projecte d’aquest any, com la rehabilitació de la torre de Sanitja, as Mercadal o la inversió al Convent de Sant Diego es troben en el punt final.

No obstant, dels 10 projectes del 2017 no se n’ha executat cap. Un dels més importants és la planta desnitrificadora de Maó, que es licitarà després de l’estiu. La batlessa, Conxa Juanola, reconeix retards en la tramitació, però defensa la importància de l’impost per fer front a la petjada del turisme.

Els projectes propis del Govern, que afecten a totes les illes, sí que s’estan executant, asseguren.

De cara a la nova convocatòria, hi ha novetats importants. I és que enguany la temàtica central serà la millora i ampliació del parc d’habitatge públic. Una decisió que no ha agradat al GOB, que considera que s’allunya de l‘objectiu pel qual va ser ideat l’impost. Des dels consistoris, però, es veu amb bons ulls perquè són conscients de les necessitats socials existents. En aquest sentit, el secretari de comunicació del PP de Menorca, Cristòbal Marquès, valora la proposta, però considera que abans caldria fer realitat tots els projectes compromesos que a horesd’ara ni tan sols s’han iniciat.

Per a la batlessa de Maó, fer front a les emergències socials és prioritari, tot i que la decisió final es prendrà en la pròxima reunió de batles.

Batles i el Consell hauran de decidir si prioritzen els projectes que en l’anterior convocatòria van quedar a la recàmera o reorienten les propostes cap a l’habitació social. Aquest 2018 s’espera recaptar 110 milions, dels quals la meitat aniran a parar a projectes de convocatòries anteriors.

29/06/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris