Aquesta xifra superaria el previst a l'estratègia Menorca 2030, però depèn de l'acceleració burocràtica
Menorca comptarà, l’any 2025, amb 171,5 megawatts de potència generada per nous parcs solars. Aquesta xifra superaria els objectius del calendari de descarbonització fixat pel Consell per aquella data i contrasta amb els 8 MW de renovables que es produeixen actualment. Però per assolir aquesta fita, cal accelerar els tràmits administratius. Una demanda que aquest dilluns ha aprovat el plenari insular per unanimitat a instàncies del Partit Popular.
La proposta dels populars recorda que, a causa d’una norma estatal que intenta evitar l’especulació (Reial decret-Llei 23/2020), a finals de gener s’acaba el termini perquè bona part dels parcs fotovoltaics que es troben en tramitació -els que van aconseguir els permisos entre l’1 de gener de 2018 i l’entrada el vigor del Reial decret- comptin amb informes favorables d’impacte ambiental. El conseller del Grup Popular, Carlos Salgado, ha exposat que en aquesta situació es troben a Menorca “tres o quatre projectes que gairebé arriben als 100 megawatts en total”, i també ha recordat que part dels informes que es necessiten “depenen de diverses direccions generals de conselleries del Govern Balear“.
El Consell d’Indústria, organisme assessor del Govern, acaba de declarar projecte estratègic el que, amb 60 MW, seria el major parc solar no només de Menorca, sinó també de les Balears. Així mateix, per tal que es continuï en aquesta línia, el plenari del Consell ha unit forces i demana agilitat. Per al conseller de Medi ambient, Josep Juaneda, ha de venir de la mà d’una “millor coordinació de l’administració pública i una major dotació de recursos humans que sigui conseqüent amb la transformació de la nostra societat”.
Juaneda també ha detallat els projectes que ja han completat la tramitació o han començat obres: a Ciutadella Son Salomó de 49,75 MW, Rafal Vell de 2 MW i Camí de Sant Joan de 2 MW més. A Maó el de Tornaltí Cases d’1,6 MW. A Es Mercadal el d’Agrisolar de 20 MW i els de Ses Vinyes I i II de 4,58 MW. A Alaior ja està autoritzat el dels propietaris de l’Hotel Royal Son Bou d’1,11 MW.
Pel que fa als que encara han de completar passes administratives, el major de tots s’executaria a Maó: és el Menorca Renovables II amb 60 MW (seria el més gran de Balears). A Alaior el de Fotovoltaica Percoespín de 2,5 MW, a Es Mercadal el Menorca Renovables III de 25,53 MW, a Sant Lluís el de Binibeca Vell de 2 MW i a Es Castell el de Trepuconet de 0,5 MW.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular