L'illa és una de les quatre regions escollides per Europa per participar en el programa Artemis
Atenció en aquesta xifra: més de 1.000 metres quadrats de posidònia es van malmetre a Cala Blanca durant la construcció de la dessalinitzadora de Ciutadella. L’Observatori Socioambiental de Menorca, però, ja ha dit que la replantarà.
Es calcula que cada any es perden un 7% de les aproximadament un milió dues-centes mil hectàrees d’aquesta espècie endèmica d’alga que s’estenen per les costes mediterrànies. En són responsables la contaminació, la piscicultura, les infraestructures a la costa i el fondeig d’embarcacions.
Espanya, Itàlia i Grècia acullen els quatre projectes pilot transnacionals del programa europeu Artemis, que pretén accelerar-ne la restauració de les praderes degradades de la Mediterrània. A Menorca, l’IME i l’OBSAM s’han fixat com a objectiu replantar la posidònia situada a la costa de Cala Blanca, a una profunditat de 20 metres. Aquesta pradera va resultar afectada per un vessament fortuït durant les obres de construcció de la torre de captació d’aigua de la dessalinitzadora. L’accident afectà 1.600 metres quadrats de pradera.
Les praderes absorbeixen CO2 i emeten oxigen. Aquest segrestament de carboni, l’anomenat carboni blau, és de gran ajuda per pal·liar els gasos d’efecte hivernacle.
Segons fonts de la Guàrdia Civil, el succés ha ocorregut a les 17.45 hores en un establiment de menjar tradicional molt conegut