X

Menys fred i temperatures més elevades per a aquest cap de setmana

Arriba a les Balears una dorsal anticiclònica, que retornarà l'estabilitat atmosfèrica i provocarà una pujada significativa de les temperatures

12/01/2024

Menys fred i temperatures més elevades per a aquest cap de setmana

Redacció

Després d’uns dies de fred i precipitacions, som a les portes d’un cap de setmana en el qual iniciarem un canvi de tendència. Aquesta matinada encara s’han produït alguns ruixats a Mallorca i Menorca, que han deixat registres de fins a 13 l/m2 a Son Torrella. Uns litres que s’acumulen als caiguts entre dimecres i dijous.

Avui capvespre esperam que els niguls es vagin retirant per donar pas a un cel poc ennigulat. El vent passarà de bufar de component nord a fer-ho de l’oest i sud-oest. Aquest canvi de direcció també farà que la situació marítima es vagi tranquil·litzant, tot i que encara es podrien veure algunes àrees de forta maror al nord de Menorca. La presència d’una àrea de baixes pressions entorn de les illes Açores facilitarà que progressi cap a les Balears una dorsal anticiclònica, que retornarà l’estabilitat atmosfèrica i provocarà una pujada significativa de les temperatures, que s’allargarà durant la pròxima setmana.

Dissabte 13

Aquesta pròxima nit, amb el cel estirat i el vent afluixant, s’espera una davallada notable dels termòmetres. Hi pot haver algunes gelades febles a l’interior de Mallorca i Eivissa i, de manera més local, a Menorca. Les temperatures diürnes no experimentaran canvis significatius, amb valors que oscil·laran entre els 14 i 17ºC. Pel que fa a l’estat del cel, deixarem enrere les precipitacions i donarem pas a un cel més assolellat; així i tot, es podran veure alguns niguls baixos a Mallorca i Menorca, i niguls prims avançant de sud-oest cap al nord-est.

El vent bufarà del sud-oest entre fluix i moderat, augmentant d’intensitat a darrera hora del capvespre.

Diumenge 14

Per diumenge s’espera el pas de niguls mitjans i alts que poden deixar el cel més enteranyinat. No s’esperen precipitacions. Aquests niguls no representen una senya indicativa de l’arribada de pluges durant els dies següents.

El vent bufarà de llebeig moderat, la qual cosa farà que les temperatures nocturnes pugin notablement (no s’esperen gelades). Les temperatures màximes també pujaran, sobretot al nord de Mallorca i Eivissa on els termòmetres podrien registrar els 20ºC.

L a setmana de Sant Antoni començarà amb el pas de niguls mitjans i alts, que durant el matí deixaran el cel parcialment tapat. El capvespre s’obriran moltes clarianes. Les temperatures continuaran sent elevades, amb registres per damunt del que pertocaria. Les festes de Sant Antoni enguany sembla que no vendran acompanyades d’aigua ni tampoc de fred.

Registre de precipitacions durant els primers 12 dies de gener

Segons informa la delegació d’Aemet a les Balears en el seu Twitter, després de les pluges d’aquests dies a la serra de Tramuntana i a l’oest de Menorca, aquest gener ja ha plogut més que la mitjana. En canvi, a l’est de Menorca, sud de Mallorca i, sobretot, a les Pitiüses, les pluges han estat escasses.

El cap de setmana passat vàrem tenir les primeres precipitacions en forma de neu en una cota per damunt dels 1000 – 1100 metres, que deixaren acumulacions de fins a 5 cm dalt del Puig Major.

Aquesta setmana la neu ha tornat a fer acte de presència a la serra de Tramuntana. La cota de neu va tornar a baixar fins als 1.200 metres i els gruixos oscil·len entre els 5 i 10 cm al Puig Major.

Si més no, podem afirmar que la neu té les hores comptades, perquè la pujada de temperatures de la pròxima setmana l’anirà fonent.

 Puig Major./ Miquel Tries

12/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris