X

Més de 12.000 joves balears viuen a l’estranger

La xifra s'ha duplicat en els darrers deu anys

21/10/2024

Més de 12.000 joves balears viuen a l’estranger

Terminal de sortides de l'aeroport de Palma. Foto XGTur

59

Més de 12.290 joves de les Illes Balears d’entre 15 i 34 anys, viuen, ara mateix, a l’estranger. El nombre de joves que se’n van a treballar o estudiar fora de l’Arxipèlag s’ha disparat la darrera dècada. Suposa un increment del 114% respecte a l’any 2014, quan eren més de 5.700.

Aquest és un dels ítems de la primera enquesta pública sobre la situació del jovent a les Illes Balears, que aquest dilluns ha avançat l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio. Una radiografia, que es publicarà en les pròximes setmanes, que ha de servir per dissenyar polítiques per respondre als seus problemes reals, com l’accés a l’habitatge, l’emancipació o els sous dignes.

Una mostra a partir de 3.000 joves de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera d’entre 16 i 34 anys que serà la base del futur pla estratègic de joventut que el Govern espera aprovar l’any que ve. Entre els principals motius de mobilitat dels joves estudiants: cursar formació acadèmica reglada i perfeccionar un idioma estranger. En un percentatge menor, els joves parteixen cap a Europa per programes com l’Erasmus. D’entre els joves que se’n van, hi ha més dones que homes.

Entre aquests joves hi ha Clàudia Desilé, mallorquina de vint-i-cinc anys que viu a Madrid, on va marxar per fer la tesi amb una beca de doctorat, a la Universitat Complutense. Tot i que va estudiar el Grau d’Història d’Art a la UIB, va partir l’any 2022 a fer el màster al Museu Reina Sofia. Després va tornar a Palma i novament enguany ha retornat a Madrid, on residirà, com a mínim, quatre anys més. Admet que li agradaria treballar al departament d’Història de l’Art a la Universitat de les Illes, però predominen els estudis d’art medieval i no contemporani, la seva especialitat. Les beques són escasses i els sous, assegura, precaris.

Un altre exemple és el d’en Guillem Coll. Va començar els seus estudis universitaris de Biologia a la Universitat de les Illes Balears el 2017 i es troba actualment a Viena on va haver de marxar per fer la tesi doctoral. La tesi s’allargarà dos anys més. Malgrat que tenia assumit que hauria d’estar a l’estranger per fer investigació, admet que partir a fora, sempre costa.

Els grups d’edat que més marxen a fora són els joves de 20 a 24 anys, franja que coincideix amb els estudis universitaris. Ara bé, els que més es desplacen a un país estranger no europeu, són els que tenen la trentena.

Dels gairebé 13.000 joves de les Balears d’entre 15 i 34 anys que viuen a l’estranger, més de la meitat, devers 6.000, són a Amèrica; la resta, 5.000, a Europa.

21/10/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT