MóN

Més de 35 milions de persones passen fam a l’Àfrica central i occidental, segons l’ONU

La xifra podria assolir un rècord històric de 48 milions l'any que ve si no es prenen mesures

Jadwiga Figula (Unicef)


Més de 35 milions de persones, entre elles,  6,7 milions de menors, passen fam a Àfrica central i occidental a causa del canvi climàtic, la inseguretat i la pujada de preus dels aliments, una xifra que podria assolir un rècord històric de 48 milions l’any que ve si no es prenen mesures, segons adverteix l’ONU.

“El Sahel trontolla i frega la catàstrofe: estam veient una reducció de la disponibilitat d’aliments a la majoria dels països i els preus dels fertilitzants estan augmentant”, va dir aquest dijous en un comunicat de diversos organismes de l’ONU Robert Guei, coordinador subregional per a Àfrica occidental de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).

La FAO, el Fons de l’ONU per a la Infància (UNICEF) i el Programa Mundial d’Aliments (PMA), van mantenir aquest dijous una trobada anual a la capital de Togo, Lomé, i varen fer una crida als governs de la regió per augmentar els fons destinats a combatre la inseguretat alimentària.

Segons les agències, “malgrat les bones perspectives de collita, la millora de la situació del mercat i l’augment de les estimacions de producció de cereals a tota la regió, la inseguretat alimentària i la malnutrició persisteixen i s’estan expandint des del Sahel fins a les regions costaneres”. Això es deu a la “inseguretat persistent, la crisis climàtiques, els alts preus dels aliments, les conseqüències econòmiques de la COVID-19 i l’impacte de la guerra a Ucraïna”, han assenyalat.

La situació és especialment greu, alerta l’ONU, a les zones colpejades per la violència gihadista a la conca del llac Txad i a la regió de Liptako-Gourma, punt fronterer entre Burkina Faso, Níger i Mali, on s’estima que 25.500 persones sofriran condicions de fam la temporada d’escassetat entre juny i agost de 2023. “Aquest és el període de l’any en què s’esgoten les reserves d’aliments de la collita anterior i les famílies tenen dificultats per cobrir les seves necessitats alimentàries bàsiques fins a la pròxima collita”, informen les organitzacions.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |