economia

Més de 44.000 fixos discontinus entren als ERTOs a les Balears

Sindicats i patronals negocien una congelació salarial enguany a canvi de mantenir els llocs de feina

M%C3%A9s+de+44.000+fixos+discontinus+entren+als+ERTOs+a+les+Balears

19.000 empreses de les Balears han presentat expedients de regulació temporal d’ocupació des que es va declarar l’estat d’alarma, a mitjan de març. Del total d’ERTOs, la conselleria de Model Econòmic n’ha resolt, de moment, 9.000 que afecten a 80.000 treballadors. Es preveu que la xifra final podria superar els 160.000 treballadors afectats. L’ERTO permet que els treballadors passin a l’atur temporalment o redueixin la seva jornada i sou, sempre cobrant prestacions compensatòries.

Una bona part dels treballadors afectats per aquests expedients temporals a les Balears són els fixos discontinus del sector turístic. Les Illes han estat pioneres en l’aplicació d’aquesta mesura que el govern central ara ha estès a tot Espanya. Des que va començar a aplicar-se a final de març, uns 44.000 fixos discontinus (aproximadament la meitat del total) ja s’han acollit als ERTOs presentats. Els permet beneficiar-se de prestacions encara que enguany no haguessin estat cridats per incorporar-se. És el cas d’en Tomeu Gomila, treballador d’un hotel de Formentera. Explica que havia de començar la temporada per Setmana Santa i que el fet d’acollir-se a l’expedient temporal li ha donat “més tranquil·litat”.

Satisfacció per part dels sindicats, que negocien en aquests moments amb les patronals renunciar enguany a l’augment salarial pactat en els grans convenis, entre ells el d’hoteleria, a canvi de garantir els llocs de feina al llarg de 2020.

El consell de ministres també va aprovar ahir un mecanisme que permetrà a les pimes i autònoms afectats per la crisi del coronavirus ajornar o renegociar el pagament dels lloguers de locals comercials. La PIMEM saluda la mesura, però adverteix que els ajornaments plantegen un greu problema a curt termini perquè “els pagaments de lloguers i impostos ajornats s’hauran de fer entre l’octubre i el novembre i les empreses no tindran prou liquiditat”, explica Jordi Mora, el president de la patronal, que qualifica la situació d'”insostenible”.

Mora demana que es rebaixin els lloguers i els impostos per donar oxigen a les empreses. El govern central ja ha aprovat una rebaixa de l’IVA digital dels llibres i diaris electrònics, del 21 al 4%. I s’elimina completament l’IVA del material sanitari venut a entitats públiques.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

L’aerolínia canària Blinter tornarà a operar en les connexions de Balears i la península a partir de l’1 de juliol

La companyia assegura que pot garantir la seguretat dels passatgers gràcies a la implantació de protocols de prevenció i de...

Cala d’Or, tancat per manca de turistes

El 30% dels establiments hotelers de la zona esperen obrir a principis de juliol amb l'arriba de visitants

Pla pilot del Govern per fer venir turistes alemanys a final de juny

L'executiu balear contempla fer proves PCR als aeroports i confinar els turistes a l'espera dels resultats {rela}Balears podria ser al...

Es comencen a reincorporar a la feina els treballadors especialment sensibles a la COVID-19

El Ministeri de Sanitat ha actualitzat el procediment d'actuació per als serveis de prevenció de riscos laborals