economia

Més de 44.000 fixos discontinus entren als ERTOs a les Balears

Sindicats i patronals negocien una congelació salarial enguany a canvi de mantenir els llocs de feina

M%C3%A9s+de+44.000+fixos+discontinus+entren+als+ERTOs+a+les+Balears

19.000 empreses de les Balears han presentat expedients de regulació temporal d’ocupació des que es va declarar l’estat d’alarma, a mitjan de març. Del total d’ERTOs, la conselleria de Model Econòmic n’ha resolt, de moment, 9.000 que afecten a 80.000 treballadors. Es preveu que la xifra final podria superar els 160.000 treballadors afectats. L’ERTO permet que els treballadors passin a l’atur temporalment o redueixin la seva jornada i sou, sempre cobrant prestacions compensatòries.

Una bona part dels treballadors afectats per aquests expedients temporals a les Balears són els fixos discontinus del sector turístic. Les Illes han estat pioneres en l’aplicació d’aquesta mesura que el govern central ara ha estès a tot Espanya. Des que va començar a aplicar-se a final de març, uns 44.000 fixos discontinus (aproximadament la meitat del total) ja s’han acollit als ERTOs presentats. Els permet beneficiar-se de prestacions encara que enguany no haguessin estat cridats per incorporar-se. És el cas d’en Tomeu Gomila, treballador d’un hotel de Formentera. Explica que havia de començar la temporada per Setmana Santa i que el fet d’acollir-se a l’expedient temporal li ha donat “més tranquil·litat”.

Satisfacció per part dels sindicats, que negocien en aquests moments amb les patronals renunciar enguany a l’augment salarial pactat en els grans convenis, entre ells el d’hoteleria, a canvi de garantir els llocs de feina al llarg de 2020.

El consell de ministres també va aprovar ahir un mecanisme que permetrà a les pimes i autònoms afectats per la crisi del coronavirus ajornar o renegociar el pagament dels lloguers de locals comercials. La PIMEM saluda la mesura, però adverteix que els ajornaments plantegen un greu problema a curt termini perquè “els pagaments de lloguers i impostos ajornats s’hauran de fer entre l’octubre i el novembre i les empreses no tindran prou liquiditat”, explica Jordi Mora, el president de la patronal, que qualifica la situació d'”insostenible”.

Mora demana que es rebaixin els lloguers i els impostos per donar oxigen a les empreses. El govern central ja ha aprovat una rebaixa de l’IVA digital dels llibres i diaris electrònics, del 21 al 4%. I s’elimina completament l’IVA del material sanitari venut a entitats públiques.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Els hotels d’Eivissa comencen a reobrir portes a comptagotes

Ara mateix només hi ha obert prop del 3 per cent de la planta hotelera de l'illa

Signat el conveni de 855 milions en ajudes directes per a les empreses de Balears

Es preveu que "en breu" els fons siguin transferits i es publiqui la convocatòria d'ajudes

El 30% de la planta hotelera de Sóller ja ha obert les seves portes

Segons l'associació hotelera, la mitjana d'ocupació és del 40%

Els hotelers de Formentera, molt optimistes amb els bons de 100 euros per al turisme interilles

Un 30% de la planta hotelera a l'illa ja està oberta i la resta ho farà en les pròximes setmanes