Es tracta de persones que viuen a l'illa des de fa anys i que hi fan feina també a l'hivern
A Eivissa, fa ja mesos que la temporada va acabar, però els assentaments continuen formant part del paisatge. De les prop de 2000 persones que es comptabilitzaren vivint en infrahabitatges a l’estiu, es calcula que ara mateix n’hi ha unes 730.
Un d’aquests es localitza a sa Joveria, rere el recinte de fires d’Eivissa. Hi viuen, actualment, unes 250 persones. Són treballadors que viuen a l’illa des de fa anys i que continuen treballant-hi a l’hivern. Uns metres més enllà, unes 270 persones conviuen a Can Rova 2: procedeixen de l’assentament contigu que es va desallotjar al juliol. I a Sant Josep, resisteix l’assentament d’infrahabitatges de Can Raspalls, amb una desena de persones, lluny de les 200 que va acollir durant la temporada.
Hamed, nom fictici, té 34 anys, va arribar a Eivissa el 2019: en aquell moment podia trobar habitació per 300 euros. A partir del 2023, però, la situació va canviar de manera radical. Fa 9 mesos que viu aquí. Aquest cap de setmana gairebé no ha dormit pel vent. Cobra 2.000 euros al mes, envia sous a la seva família, si pagàs una habitació no ho podria fer. Al Marroc, diu, té una casa de tres plantes, i aquí només ve a treballar com la resta de companys.
El 2009 va arribar a Espanya i assegura que en cap lloc s’ha vist en tan males condicions com aquí. Ara viu a Can Raspalls, però té un altre infrahabitatge, que va muntar quan la policia els va amenaçar amb multes de 750 euros.
Diu que aquí només es pensa en el turista i no en els treballadors. Són la mà d’obra d’Eivissa, treballadors que malviuen d’assentament en assentament, fins que es cansen i se’n van…
Els pollencins han sortit més tard cap a la finca per la pluja, però no han deixat de complir la tradició de berenar a Ternelles
S'han entregat al teatre Principal en una gala retransmesa en directe al YouTube d'IB3
Davant les càmeres d'IB3, durant el directe de la retransmissió de la festa ha agraït l'ajuda dels seus amics