X

Més de la meitat de la praderia de posidònia de la badia de Talamanca és morta

El GEN-GOB estudia des de 2019 l'estat de conservació de la planta a aquesta zona

06/02/2024

Més de la meitat de la praderia de posidònia de la badia de Talamanca és morta

24

L’estudi es va iniciar ara fa cinc anys i, tot i que és poc temps per conèixer l’impacte sobre la posidònia, segons destaquen al GEN GOB, sí que revela que s’està perdent als punts de la badia de Talamanca on s’investiga la seva conservació. “Entre el 50 i el 55% de la praderia és morta. Tota la literatura de referència et diu que quan tens un 15% de la praderia morta t’has de preocupar perquè no es pot atribuir a causes naturals”, comenta Xisco Sobrado, coordinador d’Àrea Marina al GEN-GOB.

El fondeig d’embarcacions és una de les causes d’aquesta degradació de les praderies. L’agost passat, s’hi podien arribar a comptar 175 embarcacions fondejades. Amb vista al pròxim estiu, l’Ajuntament d’Eivissa allunyarà a 200 metres la línia d’abalisament per evitar la pressió dels vaixells d’esbarjo. El regidor de Medi Ambient, Jordi Grivé, ha assegurat, a més, que s’elaborarà un projecte de fondejos amb boies ecològiques. “Les embarcacions no només fondegen sobre posidònia, també amollen residus i contaminen més l’aigua. Pel que fa a la regulació de fondejos, es va fer un estudi que es va tramitar durant quatre anys i que, finalment, es va denegar el 2022, cosa que no entenem. Anam a reprendre aquest estudi, a veure si aconseguim regular els fondejos”, comenta.

A banda de la instal·lació de punts de fondeig de baix impacte, l’estudi planteja l’adopció de mesures com la retirada de morts il·legals que han proliferat darrerament, o la protecció de la zona amb instruments de conservació, com Xarxa Natura 2000.

06/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT