SOCIETAT

Més de la meitat dels infants de sis anys de Menorca presenta risc de patir algun trastorn del neurodesenvolupament

És el resultat d'un estudi pioner en l'àmbit mundial dut a terme per la psiquiatra Lorena Francés


Un 56% dels fillets de 6 anys de Menorca té el risc de presentar algun tipus de trastorn del neurodesenvolupament. Ho diu un estudi pioner a tot el món dut a terme a l’illa per la psiquiatra d’infants i adolescents de la Unitat Bàsica de Salut des Mercadal, Lorena Francés. El treball recomana intensificar la detecció precoç d’aquests trastorns en les primeres etapes de desenvolupament.

L’estudi es va fer a partir d’un grup de famílies de prop de 300 fillets de Menorca i aquests són els resultats… El risc global de presentar un trastorn del neurodesenvolupament en els infants va ser del 55,4%. En més del 23%, el risc ho era de presentar trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat; en més d’un 30% de presentar dislèxia, i en un 22,5%, de presentar problemes del llenguatge. El 3% tenia risc d’autisme i un 5,5% de patir tics. Amb tot, la combinació de trastorns més freqüent era l’aprenentatge i dificultats lingüístiques, amb el 7%.

Tot i cridar l’atenció, l’estudi -primer a tot el món a avaluar fillets de sis anys a partir d’una mostra no seleccionada reclutada dels serveis d’Atenció Primària- determina que la prevalença de riscos de la mostra és coherent amb la d’altres estudis nacionals i internacionals. El treball conclou que una proporció important de la mostra, el 85%, mai no havia estat diagnosticada prèviament.

Ser home i viure en entorns amb pocs recursos econòmics afavoreixen l’aparició d’aquests trastorns, com també la prematuritat. La segona fase de l’estudi, realitzada sobre 89 dels prop de 300 fillets de la mostra inicial, ha confirmat els resultats del treball i espera la seva publicació aviat.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |