X

“M’he trobat infants amb altes capacitats, però el sistema educatiu està desbordat”

Estefania és mestra i va ser detectada amb altes capacitats quan tenia 33 anys, una detecció tardana com la d'en Javi, que només fa dos anys que li ho han confirmat

16/03/2024

“M’he trobat infants amb altes capacitats, però el sistema educatiu està desbordat”

Estefania tenia 33 anys i estudiava la carrera de Magisteri quan li van diagnosticar altes capacitats. Ella sempre havia sentit que hi havia alguna cosa que no funcionava “la sensació és que tens una tara, qualque cosa no està bé, i el diagnòstic va ser un alliberament”.

D’altra banda, Javi té 23 anys i en fa tan sols dos que en va ser diagnosticat encara que ell es va fer les proves “convençut que tenia autisme”. Javi admet que quan li van donar el diagnòstic “no m’ho creia”, Va ser una mescla de “síndrome de l’impostor i a la vegada vaig trobar resposta a moltes preguntes que em feia des que era un nin”.

Tots dos destaquen que el batxillerat va ser un moment clau en què la falta d’ordre i metodologia dins la seva manera d’estudiar durant l’ESO va fer que no superassin aquesta etapa. Estefania és mestra i ara ha vist des de dins del sistema educatiu com és atendre infants amb necessitats especials: “M’he trobat infants amb altes capacitats, però el sistema educatiu està desbordat. El que m’he trobat a les aules és que  arribar als infants amb altes capacitats és difícil si ja costa donar resposta a les necessitats educatives“.

ABSAC demana una millora del diagnòstic.

Més de 2.000 alumnes estan diagnosticats d’altes capacitats a les Illes. L’associació balear que n’aglutina les famílies (ABSAC) ha fet aquest dissabte una jornada de portes obertes, coincidint amb la celebració, aquesta setmana, del Dia Internacional de les Altes Capacitats.

Unes 40 famílies han assistit a aquestes jornades en què s’han fet xerrades informatives per als pares. Una de les principals preocupacions de l’associació és que actualment només s’ha detectat un 1% dels infants amb altes capacitats de les Illes. Un percentatge que no té en compte les persones adultes. Perquè us en faceu una idea, un 10 % de la població espanyola n’hauria d’estar diagnosticada, però només s’arriba a l’1 %.

16/03/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris