El tractament d'aquests residus i solucionar els problemes que generen costa 268.000 euros
L’any passat, i només a Palma, es retiraren 1.000 tones de tovalloletes humides i altres residus que arribaren a les depuradores. Són prop de 3.000 quilos diaris. Molts d’aquests residus provenen de Palma, però també arriben fins a les depuradores de Ciutat les restes de Bunyola, Esporles i Marratxí.
Aquest problema no és exclusiu de les Illes Balears. A Londres fa dos anys una massa de 130 tones de tovalloletes humides, compreses, preservatius, bolquers i altres residus va taponar la xarxa de clavegueram de l’est de la ciutat durant un mes. Els operaris de l’empresa d’aigües de Londres van atacar amb maquinària pesant aquesta massa de 250 metres de llarg i 4 d’amplària, equivalent a 10 autobusos de dos pisos. A Palma, de moment, això no passa però a la depuradora EDAR II de Can Pastilla la imatge cada dia és la de tovalloletes mesclades amb altres residus.
L’any passat es retiraren 1000 tones d’aquestes tovalloletes a Palma. Un pic que entren dins la xarxa de clavegueram, les fibres d’aquest producte hi generen obstruccions. Desembossar la xarxa ens costa 268.000 euros a l’any. A diferència del paper de vàter que no és més que una pasta de cel·lulosa, les tovalloletes estan formades per unes fibres sintètiques molt resistents a la humitat i per la qual cosa no són biodegradables:
Tot i les campanyes informatives molta gent les segueix llençant pel vàter, igual que compreses, tampons o bastonets de les oïdes. Cada dia surt de la depuradora de Can Pastilla una camionada d’aquests residus cap a Tirme. Des d’EMAYA recorden que aquestes restes s’han de tirar al contenidor gris, el de rebuig.
S'investiguen les causes de l'accident
La demanda cada vegada és més gran entre els restaurants i ara també entre particulars per les seves propietats saludables