X

Milers d’espanyols es lliuren a la festa per celebrar el final de l’estat d’alarma

Els botellots i les festes sense mesures de seguretat han pres els carrers del país

09/05/2021

Milers d’espanyols es lliuren a la festa per celebrar el final de l’estat d’alarma

10

Milers de persones han sortit aquesta nit als carrers, principalment Madrid i Barcelona, al crit de “llibertat” per a celebrar la fi de l’estat d’alarma, bevent i ballant en les primeres aglomeracions nocturnes, com si d’una Nit de cap d’any es tractés i obviant la pandèmia, perquè “hi havia ganes de sortir”.

La primera nit sense estat d’alarma ni toc de queda -excepte a Balears i Comunitat Valenciana- ha estat una multitudinària festa improvisada protagonitzada principalment per joves que volien festejar així el final de mesos de restriccions que els havien portat al cansament per no poder ajuntar-se a les nits. Això sí, a la majoria de ciutats no s’han hagut de lamentar incidents greus ni intervencions de la policia més enllà de les habituals en una situació com aquesta.

Amb compte enrere inclòs, la festa es va apoderar de les principals places del país, on es va veure una relaxació de les restriccions que, en molts casos, van anar més enllà del que significava la fi de l’estat d’alarma, arribant a infringir-se les limitacions de reunions i les prohibicions de beure al carrer. El silenci i les màscares van donar lloc a l’alcohol, la música, i els parcs i places plenes.

Això va passar a Madrid, on a partir de la mitjanit va començar una multitudinària celebració de milers de joves que semblaven festejar de manera anticipada Sant Isidre, el dia 15, patró dels madrilenys, complint així el temor del Govern regional i de l’Ajuntament de Madrid a que una part de la ciutadania es llancés al carrer.

Places com Chueca, Dos de Mayo, Malasaña o la Puerta del Sol van ser preses per milers de joves consumint alcohol en grups de més de sis persones i sense guardar la distància interpersonal ni, com ja s’anticipava, acatar el toc de queda que regia per una hora entre les 23h i les 00h pel que podien ser multats. Diversos agents van confessar a Efe no comprendre aquest comportament “incívic” després del que s’ha viscut a Madrid.

Eren escenes pròpies d’una Nit de cap d’any però en plena pandèmia, perquè l’estat d’alarma no ha suposat la fi de la covid-19 encara que a llocs com Barcelona es festegés que “es va acabar el covid!”. Perquè Barcelona anit va competir feroçment amb Madrid. No només hi va haver compte enrere des dels balcons com si fos cap d’any; també hi va haver petards i bengales.   “La fi de l’estat d’alarma, l’inici de l’estat d’armar-la”, circulava per xarxes socials.

Al passeig del Born, plaça dels Àngels o Gràcia va haver-hi poca màscara i molt alcohol, encara que el més excèntric es va viure sota l’Arc de Triomf, on es va donar pas al més semblant a una discoteca en molt de temps: joves ballant amuntegats amb botelles a l’aire i sense màscara en el passeig Lluis Companys -irònicament, enfront del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)-.

Tampoc Euskadi es va quedar al marge. Centenars de persones es van donar cita en el Casc Vell a Bilbao, en la Part Vella de Sant Sebastià, en la Plaça de la Verge Blanca de Vitòria, i també a les platges de la costa basca. De la mateixa manera va succeir als carrers de Santander, en la seva major part joves d’entre 16 i 30 anys.

Intervencions policials
Amb aquest escenari, la forces de seguretat es van veure obligades a intervenir per a evitar botellots i aglomeracions de persones llançant unes xifres que testifiquen el ritme que va prendre la nit en aquests llocs en els quals es va intensificar el nombre d’agents.

A Madrid, va haver-hi més de 450 intervencions per part de la Policia Municipal que degué desallotjar la Porta del Sol davant el caire que estaven prenent els esdeveniments, amb escenes que l’alcalde, José Luis Martínez-Almeida ha titllat de “lamentables”.

Igualment a Barcelona, 6.500 persones van ser desallotjades en 31 punts de la ciutat per formar aglomeracions i no complir amb les mesures per a evitar contagis en una nit que el tinent d’alcalde de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, va definir com “molt intensa” encara que “previsible” amb “imatges preocupants” i un comportament de “absoluta irresponsabilitat”.

A Palma, on continua vigent el toc de queda, 16 persones van ser detingudes i quatre agents van resultar ferits durant els altercats en una concentració a la Plaça d’Espanya d’unes 300 persones contràries a les restriccions per la covid-19.

Però no tota Espanya va viure aquesta primera nit amb la mateixa exaltació que Madrid i Barcelona. A Logronyo, Saragossa, Oviedo i Gijón la situació va ser molt menys tibant i amb pocs altercats.

Després de la ressaca que ha deixat la primer nit sense estat d’alarma, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha apel·lat aquest diumenge al valor de la unitat per a continuar fent front al virus i per a aconseguir la recuperació econòmica en un missatge a Twitter amb motiu de celebrar-se en aquesta jornada, 9 de maig, el Dia d’Europa. No fa referència explícita el cap de l’Executiu a la nova etapa que s’obre a Espanya després de la fi de l’estat d’alarma, però sí que recalca que “la nostra acció comuna ha estat clau davant del virus i ho serà també ara que iniciem la recuperació”.


Diversos càrrecs polítics fan una crida a la calma


Casado responsabilitza a Sánchez del “caos” del final de l’estat d’alarma

09/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT