X

La ministra Pilar Llop, sobre la llei del ‘només sí és sí’: “El Ministeri de Justícia posa damunt la taula una solució exclusivament tècnica”

Unides Podem adverteix que votarà en contra al Congrés de la reforma proposada pel PSOE si no s'arriba abans a un acord en el si del Govern

03/03/2023

La ministra Pilar Llop, sobre la llei del ‘només sí és sí’: “El Ministeri de Justícia posa damunt la taula una solució exclusivament tècnica”

Redacció

La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha demanat a tots els partits “que votaren per la llei del ‘només sí és sí'” arribar a un consens per reformar la norma i frenar els efectes perniciosos que l’aplicació de la llei del Ministeri d’Igualtat ha tingut en alguns casos.

Llop, en unes declaracions als mitjans al Museu Es Baluard de Palma, on ha presidit la Conferència Sectorial de Justícia, ha afirmat que “el Ministeri de Justícia“, a través del grup parlamentari socialista al Congrés, “ja ha posat damunt la taula una solució exclusivament tècnica: manté el model del consentiment, això és intocable, i manté també el model unificat de delictes en una sola conducta que és agressió sexual”. Així ho ha dit amb relació a les negociacions entre els partits del govern de coalició, PSOE i Podem, sobre la reforma de la llei.

Per altra banda, Unides Podem ja ha advertit que votarà en contra de la proposta de reforma presentada pel PSOE en cas que no arribin a un acord. Segons ha explicat el portaveu al Congrés de la formació morada, Pablo Echenique, “no votarem amb el PP tornar al Codi Penal de la Manada”.

A cinc dies que el Congrés debati la presa en consideració de la proposta de reforma del PSOE sobre la llei del ‘només sí és sí’. Podem espera arribar encara a un acord, però si no l’aconsegueixen, hi votaran en contra.

No sembla probable aquest acord perquè el PSOE no ha atès la darrera petició d’Igualtat de reunir-se per a poder arribar a un consens abans del debat,  cosa que Echenique ha tornat a retreure als socialistes en declaracions a la cambra baixa. Ha insistit que la iniciativa del PSOE “torna al Codi Penal de la Manada” i per això espera entendre’s en aquest punt abans del debat del dimarts i no arribar a “aquest espectacle poc edificant” que la iniciativa socialista tiri endavant amb els vots del PP i Vox.

El PSOE, ha dit el portaveu morat, “hauria d’apostar per un acord feminista de la Cambra i en el si del Govern, i no secundar-se en el Partit Popular”.

721 rebaixes de penes i 74 excarceracions

L’aplicació de la Llei del ‘només sí és sí’ ha suposat, fins ara, 721 rebaixes de penes a agressors sexuals amb almanco 74 excarceracions a tot l’estat espanyol. El CGPJ assegura que no tots els jutjats han facilitat informació i que no tenen dades sobre totes les sentències revisades, ni tampoc sobre les revisions tramitades pels jutjats penals.

Ara bé, dels tribunals que sí que han facilitat la totalitat dels casos revisats, la majoria han informat que han mantingut més condemnes de les que han rebaixat. En el cas de les Balears, s’han revisat, de moment, 111 casos i s’han fet 46 rebaixes de penes, que han implicat 6 excarceracions.

Llop ha expressat el seu agraïment “en un gran exercici de transparència” del Consell General de Poder Judicial (CGPJ) per difondre les revisions de penes de casos.

03/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris