X

Minven les aus aquàtiques que passen l’hivern a les zones humides de les Balears

Una estació poc plujosa i amb temperatures elevades en podrien ser les causes, segons els experts

14/02/2024

Minven les aus aquàtiques que passen l’hivern a les zones humides de les Balears

57

Les espècies aquàtiques migratòries que visiten les zones humides de les Balears han minvat. Així ho ha constatat el recompte que cada any fan el GOB i SOM Menorca. Entre les causes del descens, s’apunten els efectes del canvi climàtic amb un hivern poc plujós amb temperatures més altes del que és habitual.

En el recompte anual d’espècies aquàtiques que passen l’hivern a les zones humides de les Balears, hi han pres part 160 voluntaris que han visitat una vuitantena d’espais on solen hivernar aquestes aus migratòries. El recompte ha donat un balanç final de 21.419 aus de 64 espècies diferents, amb un descens del 22% a Mallorca i del 13% a Formentera, respecte del recompte anterior, i d’un lleuger augment del 5% i del 4% a Eivissa i a Menorca.

El recompte d’aus aquàtiques es duu a terme a nombrosos països d’arreu del món des de fa 50 anys, i serveix per conèixer quina és l’evolució de l’avifauna a les zones humides i saber-ne l’estat de conservació. A les Illes, el recompte s’ha fet a llocs com l’Albufera de Mallorca, a l’Albufera des Grau, a Menorca, i a l’Estany pudent de Formentera. El cens es fa sobre diverses espècies d’ànneres, com són el moretó o el cullerot, els agrons i les fotges, per citar-ne algunes. Les espècies amb un major nombre d’exemplars censats han estat els ànecs de coll verd, les fotges i els esplugabous. El recompte també destaca l’augment de dues espècies abans poc freqüents, com són l’agró blanc gros i el girapedres.

14/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT