L'autor inaugura aquest dijous 'La Llum', una exposició de fotografies a la galeria d'art Aba Art Lab de Palma
Miquel Adrover en una imatge d'arxiu.
59Com un raig de llum que entra a través d’un finestró d’un aljub i il·lumina objectes quotidians, austers, com les alfàbies de tota la vida. Unes natures mortes que la càmera de Miquel Adrover, ara dignifica i, fins i tot, les eleva dotant-los de certa sublimitat.
Qui ha estat un dels grans dissenyadors de moda -aclamat a les passarel·les de Nova York- pren la llum com a protagonista de la seva primera gran exposició individual de fotografies pictòriques. A Ib3 Ràdio hem estat amb el creador mallorquí -resident a Calonge– hores abans que inauguri exposició a Palma. Miquel Adrover defensa que “la llum dins de la foscor és l’esperança en el caos” en aquests moments tan incerts”. No debades, la claror és la protagonista d’aquestes instantànies, amb molta de càrrega emocional pel contrast dels clarobscurs. “Em fascinen les pintures de Caravaggio”, afirma el creador.
La galeria d’art, ABA ART LAB -a la plaça de la Porta de Santa Catalina, molt a prop del Museu Es Baluard-, obre portes avui horabaixa a “LA LLUM”, amb una mostra de 22 instantànies al natural, impreses en paper “fine art”.
Fotografies que són el resultat d’un intens estudi sobre la llum que ha fet l’artista, els darrers cinc anys. Per això, l’aljub centenari de la casa on viu Adrover a Calonge, es converteix en el seu estudi, perquè “la llum es troba nua en la foscor”, manifesta Adrover. Uns raigs que impacten damunt “les antigues alfàbies de vidre que els meus padrins empraven per emmagatzemar els ossos de porc amb sal, després de les matances”, recorda l’artista.
En la recerca de la bellesa, Adrover construeix un univers de mons efímers, mitjançant el llenguatge fotogràfic. Un món efímer, com també és el de la moda, segons el creador, a qui hem demanat si el disseny de roba és cosa del passat. “Per ser sincer, jo he tallat amb la moda, però la indústria no. La Covid ha acabat de ferir un sector carregat de supèrbia. Ara no saben com refer-se de les cendres i han vist que tal vegada la sortida està en allò que sempre vaig predicar: la reutilització dels teixits, la versatilitat de les peces, però sobretot, la creativitat”
Adrover va obrir la seva etapa com a dissenyador en l’àmbit de la indumentària en arribar a Nova York l’any 1990. En els seus dissenys, sempre ha apostat pel valor de la reutilització de peces i teixits usats, el reciclatge i la customització. Ara, assegura que “no necessitam dissenyadors i cal trencar amb els estereotips que dicten les modes”. El creador mallorquí, que du una camisa de dormir de la seva repadrina, en el moment de l’entrevista- explica que “tots tenim a l’abast el que necessitam per crear indumentàries diferents, lluny dels estereotips, i de les modes que ens dicten com hem d’anar vestits”.
En exposicions col·lectives, les seves obres s’han pogut visitar al Museu Metropolitan of Arts (Nova York, 2000) i al Museu Victoria & Albert (Londres, 2007). L’any 2000 el Council of Fashion Designers va atorgar a Miquel Adrover el primer premi Perry Ellis al “Millor dissenyador nou de l’any”. 18 anys després, va rebre el Premi Nacional de Disseny de Moda.
La mostra “LA LLUM” obre portes aquest dijous amb inscripció prèvia pels protocols Covid.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu