X

‘Mirall de Terra’: el primer documental sobre les collidores d’oliva de Mallorca

Devers 400 persones han assistit a l'estrena de l'audiovisual al Teatre Principal d'Inca

04/11/2022

‘Mirall de Terra’: el primer documental sobre les collidores d’oliva de Mallorca

36

Èxit d’assistència i de participació en l’estrena de ‘Mirall de Terra’, el primer documental sobre les Collidores d’oliva de Mallorca. Prop de 400 persones han assistit a l’acte per veure aquest audiovisual que s’ha projectat a la sala gran del teatre Principal d’Inca. A l’acte hi han assistit algunes de les dones que l’han protagonitzat, així com d’altres que han participat en els actes d’homenatge i reconeixement que el Consell, a través del departament de Territori, i diferents ajuntaments de la Serra han anat organitzant durant els darrers mesos.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha recordat que el Consell de Mallorca va atorgar la medalla d’Honor i gratitud 2021 i ha assenyalat que les collidores “són un exemple de força i generositat del qual podem aprendre”. Posteriorment a la projecció s’ha dut a terme un col·loqui que ha estat moderat per la consellera Maria Antònia Garcías, en què han participat damunt de l’escenari collidores de diferents municipis, i han intervingut la directora del documental, Cristina Monge de la productora White Studio, i un dels protagonistes, fill i net de collidores, Manel Suárez, historiador i autor del llibre “La vaga de les collidores d’oliva de Calvià el 1932”, editat per Lleonard Muntaner, que explica com setanta dones que collien oliva en aquest municipi convocaren una vaga que va durar una setmana per reclamar la igualtat salarial entre sexes.

El documental Mirall de Terra, explica la història de les Collidores d’oliva a través de cinc testimonis: Catalina Nicolau (Biniamar), Bel Seguí (Campanet), Francisca Suau (Bunyola),
Francisca Marí (Es Capdellà), Antònia Cerdà (Montuïri), les quals des de petites o de ben jovenetes passaven mesos treballant als olivars de la Serra. Les relacions laborals i també les
personals, la duresa de la feina, les tonades de feina i moltes altres anècdotes personals queden recollits al documental estrenat aquest divendres vespre i fan un retrat col·lectiu que ens ajuda a entendre la figura de la collidora d’oliva, present a la Mallorca rural de la primera meitat del segle passat.

D’ençà de la concessió de la Medalla d’honor i gratitud a les collidores de la Serra, el Consell va iniciar una campanya de recerca de dones collidores, que ja ha superat les 200 identificacions.
En els diferents actes d’homenatge organitzats als municipis de Campanet, Puigpunyent, Fornalutx, Bunyola, Sóller i Banyalbufar, s’han lliurat diplomes personalitzats per fer extensiu el
reconeixement de la Medalla d’Honor i Gratitud a totes les dones que en el seu dia van dedicarel seu esforç i sacrifici a engrandir el paisatge humà de la Serra.

04/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT