La ministra d'Hisenda deixa clar que la posició del govern espanyol és oposada a les "baixades massives d'impostos" i posa d'exemple dels seus efectes negatius el succeït al Regne Unit amb la lliura esterlina
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha rebutjat l'”espiral” de baixades fiscals en què estan entrant les comunitats autònomes, a les quals ha demanat “coherència” perquè són les mateixes que estan demanant més recursos al Govern de l’Estat, de manera que ha advocat per mantenir un “debat assossegat” sobre aquest assumpte.
Just després que el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, s’ha sumat a l’estratègia de rebaixes fiscals que ja estan fent altres autonomies governades pel PP, Montero ha alertat sobre els efectes adversos d’aquesta carrera i ha deixat clar que la posició del Govern és oposada a les “baixades massives d’impostos”. “No es pot anar a una espiral de baixada fiscal per part de les comunitats autònomes”, ha asseverat aquest dimecres i ha advertit que això “no és bo” i més perjudicial amb uns impostos que amb uns altres.
Així ha recordat que l’impost de patrimoni -suprimit a Madrid i Andalusia, totes dues governades pels populars- només el paga el 0,2 per cent de la població.
Al mateix temps, Montero ha arremès contra qualsevol baixada “massiva” d’impostos i ha posat com a exemple dels seus efectes negatius el succeït al Regne Unit amb la lliura esterlina, que ha perdut valor després de les reduccions impositives anunciades per la nova primera ministra britànica, Liz Truss. És més, ha remarcat que tant el Banc Central Europeu, com l’OCDE, l’FMI, els comissaris europeus i “tots els organismes internacionals” desaconsellen baixades massives d’impostos i recomanen reduccions “quirúrgiques” i “selectives”.
Són reformes encaminades a protegir la població més vulnerable i de manera que “els que més tenen, més aportin”, ha explicat. En aquesta línia, ha postil·lat, aniran encaminades les mesures fiscals que el govern espanyol anunciarà en els pròxims dies.
Quant a l’actitud de les comunitats autònomes, a les quals ha reclamat un debat “assossegat”, els ha demanat “coherència” en els seus plantejaments perquè “la gran majoria” reclamen més recursos al Govern espanyol, uns fons que precisament procedeixen de “la mateixa borsa dels impostos dels ciutadans”.
També els ha instat a ser coherents amb Europa, ja que Espanya està rebent 140.000 milions de fons europeus pagats pels ciutadans europeus i per això al seu entendre resulta “poc coherent” que des d’Espanya arribin titulars de premsa sobre baixades fiscals. “Cal ser molt rigorosos, molt acurats i molt coherents”, ha conclòs la titular d’Hisenda, qui ha recordat que en joc està “el benestar dels ciutadans”.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular