menorca

Mor la filòloga Aina Moll, figura clau de la normalització lingüística a Balears i Catalunya

Va continuar la feina del seu pare, Francesc de B. Moll, i la de mossèn Antoni M. Alcover, en els dos darrers volums del DCVB

Mor+la+fil%C3%B2loga+Aina+Moll%2C+figura+clau+de+la+normalitzaci%C3%B3+ling%C3%BC%C3%ADstica+a+Balears+i+Catalunya

Ha mort Aina Moll als 88 anys, professora i filòloga, figura central de la cultura i la normalització del català a les Balears i Catalunya, on va ser directora general de Política Lingüística i coordinadora.

Nascuda a Ciutadella l’agost del 1930, Aina Moll és, amb el seu germà, la principal continuadora de la tasca editorial de son pare, Francesc de Borja Moll, autor del Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB) que encara ara és utilitzat per nombroses generacions als territoris catalanòfons. La primogènita de Borja Moll va col·laborar en els dos darrers volums de l’obra.

Moll fou directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya durant 8 anys i, després, va tornar a les Illes com a assessora lingüística del Govern. La filòloga ens deixa una àmplia trajectòria dedicada a la normalització lingüística. El conseller de Cultura de Menorca, Miquel Àngel Maria, ha volgut recordar la biografia que va escriure de son pare, ‘La fidelitat tossuda’, un títol que, segons Maria, també és aplicable a ella.

Una dedicació que es va plasmar quan va fundar, juntament amb altres socis, l’Obra Cultural Balear (OCB). Autora de nombrosos articles i llibres de text, és recordada com a referent de l’estudi i l’ensenyament de la llengua.

Entre altres reconeixements a la seva tasca, va ser reconeguda pel Govern amb el Premi Ramon Llull el 1997. El 2015, el Consell de Mallorca li va concedir la seva Medalla d’Or.

La presidenta del Govern, Francina Armengo, així com altres personalitats han expressat el seu condol a la família.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

L’Avarca s’acomiada de la Copa per la via ràpida

Derrota inesperada per 3-1 als quarts de final contra l'Alcobendas, a Las Palmas. Les menorquines havien guanyat el primer set

El servei d’urgències de l’Hospital Mateu Orfila atén de mitjana 73 pacients al dia

És menys de la meitat de pacients que a altres hospitals de les Illes

L’Avarca de Menorca cerca el pas a la semifinal de la Copa de la Reina

Les jugadores de Bep Llorens s'enfrontaran al Voley Alcobendas als quarts de final de la copa

Baixa un 19% la llista d’espera quirúrgica a l’Hospital Mateu Orfila

El centre espera alhora una segona sala per a petites operacions que s'inaugurarà a finals de març