X

Mor la fundadora de Dones de Llevant, Antònia Matamalas, referent del feminisme

L'Ajuntament de Manacor, la presidenta del Congrés i associacions feministes han enviat missatges de condol: "Ens ha deixat òrfenes"

23/01/2024

Mor la fundadora de Dones de Llevant, Antònia Matamalas, referent del feminisme

Imatge d'arxiu.

Redacció

L’Ajuntament de Manacor ha expressat aquest dimarts el seu condol per la mort de la fundadora i portaveu de Dones de Llevant, Antònia Matamalas Prohens, considerada un referent del feminisme. El consistori ha manifestat en un comunicat les seves condolences per la defunció d’aquesta “dona destacada de la societat civil manacorina, una figura volguda i respectada”, que va dedicar la seva vida a la defensa dels drets de les dones. “La seva perseverança, dedicació i compromís amb el feminisme i la igualtat han deixat una petjada molt profunda en el teixit social de Manacor. La seva lluita incansable per la justícia i la igualtat continuarà sent una font d’inspiració per a les generacions futures”, destaca la nota. El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha donat el condol a la família i éssers estimats d’Antònia Matamalas i al col·lectiu de Dones de Llevant, en nom de la corporació municipal.

“Ens ha deixat òrfenes”, ha expressat Dones de Llevant, que la descriu com “una dona excepcional, artífex i motor del nostre col·lectiu” al llarg de dues dècades. En un comunicat conjunt amb l’Assemblea antipatriarcal de Manacor, l’entitat recorda que Matamalas va tornar a Manacor en 2005, després de jubilar-se com a professora a Madrid, i es va bolcar a crear Dones de Llevant i a “teixir complicitats” entre el feminisme, la cultura, l’educació i l’activisme.

Sobre la seva figura, destaca la reivindicació de l’espai en la plaça de ses Perleres de Manacor, les xerrades informatives en instituts, les celebracions del dia de les escriptores i de la poesia i els reconeixements a dones de tots els àmbits, a més de nombroses concentracions reivindicatives i l’actitud vigilant davant les injustícies. També el Lobby de Dones s’ha sumat a les condolences per la defunció de qui ha estat una “incansable lluitadora feminista” i presidenta de Dones de Llevant, “referent del feminisme a Balears, model de lluitadora per les dones i nines, impulsora de tantes i tantes iniciatives, amiga i companya”.

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, s’ha declarat “colpejada per la mort d’un referent feminista com Antònia Matamalas” i ha destacat “tota una vida dedicada a millorar les vides de totes les dones” d’aquesta “treballadora incansable en la construcció d’un món més just i igualitari”. “El teu llegat no es queda a Manacor ni a Mallorca: és patrimoni de totes”, ha tuitat Armengol.

23/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris