És considerat un dels escriptors espanyols més importants de les últimes dècades, candidat al Nobel i membre de la Reial Acadèmia de la Llengua
16L’escriptor Javier Marías ha mort a primera hora d’aquesta tarda a Madrid als 70 anys per complicacions en una pneumònia que l’ha tingut ingressat des de fa més d’un mes.
Marías, nascut l¡any 1951 a Madrid, és autor d’un total de 16 novel·les amb les quals ha recollit multitud de premis. És considerat un dels escriptors espanyols més importants de les últimes dècades, candidat al Nobel i membre de la Reial Acadèmia de la Llengua. Entre algunes de les seves obres més conegudes es troben ‘Demà en la batalla pensa en mi’, ‘Totes les ànimes’, ‘Negra esquena del temps’ o ‘Cor tan blanc’, publicada el 1992 i amb la qual va assolir un gran èxit.
Fill del filòsof Julián Marías, i membre d’una família d’intel·lectuals i artistes, Marías va passar part de la seva infància als Estats Units, on el seu pare va estar exiliat durant el franquisme, fins que va poder tornar a Espanya. Javier Marías va rebre una sòlida educació liberal en el Col·legi Estudi, hereu de la Institució Lliure d’Ensenyament, i es va llicenciar en Filosofia i Lletres per la Universitat Complutense de Madrid. Durant un temps va ser professor de literatura espanyola a la Universitat d’Oxford i al Wellesley College (Massachusetts).
L’any 1970 va escriure la seva primera novel·la, ‘Els dominis del llop’, que sortiria a l’any següent. El 1972 va publicar ‘Travessia de l’horitzó’, i el 1978 ‘El monarca del temps’. Aquest mateix any va aparèixer la seva traducció de la novel·la de Laurence Sterne ‘La vida i opinions del cavaller Tristram Shandy’, per la qual li va ser concedit a l’any següent el Premi de traducció Fra Lluís de Lleó. El 1983 va sortir la seva quarta novel·la, ‘El segle’. ‘L’home sentimental’ apareix l’any 1986 i, dos anys més tard, ‘Totes les ànimes’, novel·la que narra la història d’un professor espanyol que imparteix classes a Oxford.
‘Cor tan blanc’, publicada el 1992, i ‘Demà en la batalla pensa en mi’, del 1994, van ser dues novel·les amb les quals va obtenir gran èxit i per les quals va rebre nombrosos premis i reconeixements. L’any 1998 va aparèixer ‘Negra esquena del temps’ i l’any 2002 va començar a publicar la que podria qualificar-se com la seva novel·la més ambiciosa, ‘El teu rostre demà’. La seva llarga extensió va fer que l’autor la publiqués en tres toms: ‘Febre i llança’, ‘Ball i somni’ i ‘Verí i ombra i adeu’.
L’any 2011 va publicar ‘Els enamoraments’, una novel·la que usa la trama de detectives per a plantejar temes filosòfics.
Ha estat Premi de la Crítica en dues ocasions, el 1993 per ‘Cor tan blanc’ i més recentment per ‘Berta Isla’. Entre alguns dels reconeixements literaris que ha rebut es troben el IMPAC Dublin Literary Award, el Ròmul Gallegos per ‘Demà en la batalla pensa en mi’ -per la qual també se li va atorgar el Premi Fastenrath i el Prix Femina Étranger-, el Premi Nelly Sachs (1997, Dortmund, Alemanya), el Premi Austríac de Literatura Europea (2011), el Premi Terenci Moix (2012) i el Library Lion de la Biblioteca Pública de Nova York, amb el que es va convertir en el primer escriptor espanyol titular d’aquest guardó.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular