X

Mor a 89 anys Mario Vargas Llosa

L'escriptor va guanyar el Premi Nobel de Literatura l'any 2010

14/04/2025

Mor a 89 anys Mario Vargas Llosa

EFE/ Francisco Guasco

58

L’escriptor hispanoperuà Mario Vargas Llosa ha mort aquest diumenge a 89 anys al seu país, el Perú. Els seus fills han publicat un missatge a la xarxa social X en el qual han explicat que ha mort envoltat de la seva família i en pau i han informat que no tendrà cap cerimònia pública a petició seva.

Una de les darreres grans veus de la llengua espanyola, s’apaga per sempre, però deixa darrere, una gran família, un bon grapat de llibres i també un bon parell de polèmiques. La seva vida va passar per una joventut rebel i comunista, pacifista i opositor del terrorisme de Sendero Luminoso devora l’amor de la seva vida a una vellesa acomodada i burgesa, pròxima al neoliberalisme econòmic i plena d’escàndols amorosos.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de @ib3noticies

Per damunt de tot això, va ser premiat amb el Nobel de Literatura l’any 2010, i deixa més de 50 obres entre les quals destaquen La ciudad y los perros, La fiesta del chivoLe dedico mi silencio. Entre els anys 60 i 70 va passar llargues temporades a Mallorca, entre Palma i Deià i sempre va expressar una gran estima per l’illa.

Jorge Mario Pedro Vargas Llosa va néixer a Arequipa al Perú l’any 1936. Els pares separats, ell criat pels padrins, i una societat peruana que no veia amb bons ulls que fos fill d’una mare fadrina fan que es traslladi a Bolívia perquè la família pogués fer feina a una plantació de cotó; allà és on ell, per superar el canvi, troba refugi en els llibres. Sempre explicava que son pare, que pretenia que s’allunyàs dels llibres, va decidir inscriure’l a una escola militar i allà, precisament, es va convertir en escriptor: “molts companys rebien cartes de les seves enamorades i no sabien com contestar i llavors em contractaven a mi”. Paraules de Vargas Llosa a una entrevista a El País fa 10 anys.

La ciudad y los perros és la gran obra seva, la que s’estudiarà als llibres. Denunciava la violència en aquest col·legi militar. En aquell indret, però, a més d’escriptor, es va convertir en defensor de la Llatinoamèrica real i en comunista-marxista. Després escriu Conversación en la catedral que parla de la corrupció política i la decadència moral. I el 1981 La Guerra del fin del mundo, inspirada en la guerra de Canudos al Brasil del segle XIX. L’any 2000 apareix La fiesta del chivo, sobre la dictadura de Rafael Trujillo a la República Dominicana, i sis anys més tard Travesuras de la niña mala, més lleugera i sentimental, amb to autobiogràfic, que segueix la relació intermitent d’un home amb una dona durant dècades i països. A partir d’aquí, curiosament arriba el reconeixement mundial, el Premi Nobel de Literatura el 2010, i el discurs en què explica que mai no hauria estat res sense la seva dona i fills… i on pronuncia la frase que ha passat a la posteritat: “Fins i tot quan ella pensa que em renya, em fa el més gran dels elogis: ‘Mario només serveixes per escriure”.

Curiosament, a partir d’aquí, comença un gir radical que el duu a abraçar les doctrines neoliberals i a exposar-se públicament amb el partit Ciutadans a Espanya també inicia una relació amb Isabel Preysler que acaba en una nova separació, i fa dos anys, publica una novel·la, Le dedico mi silencio en la qual intenta explorar la identitat peruana a través de la música criolla precisament amb ella anuncia que es retirava de la ficció.

Ha mort aquest diumenge en la intimitat, per causes que es desconeixen, però que es relacionen amb l’edat, 89 anys, que els acabava de fer el 28 de març. I amb ell s’enduu el perquè del sonat cop de puny que va etzibar a un altre dels grans, Gabriel García Márquez, l’any 1976. Però això ja ho explicaran, com altres aspectes de la seva vida, els llibres d’història.

Guanyador del prestigiós Premi Nobel de Literatura l’any 2010 deixa mig centenar d’obres, entre les quals ‘La ciudad y los perros’ i ‘La fiesta del Chivo’ entre moltes altres. A banda del Nobel també aconseguí altres premis, com el Príncep d’Astúries de les Lletres i el Premi Cervantes.

Fotografia que mostra el missatge d’un seguidor del novel·lista hispanoperuà Mario Vargas Llosa aquest diumenge, davant de la façana de casa seva a Lima (el Perú). Llosa ha mort als 89 anys a la Lima, on residia des de 2022 després d’un llarg periple que li va portar a viure a Europa des de la dècada de 1990, van informar els seus fills a través de les xarxes socials. EFE/ John Reyes Mejia

Notícies relacionades >

14/04/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT