Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

IB3 Cultura

“Morir quan cal” de Miquel Àngel Riera aterra a la Sala Fornal com a lectura dramatitzada

La dramatúrgia és obra d'un dels néts de l'escriptor de Manacor, el jove actor Guillem Galmés

L'escriptor manacorí Miquel Àngel Riera


Fa pocs dies s’han complert vint-i-cinc anys de la mort de Miquel Àngel Riera. Ara, s’estrena a la Sala Fornal, la lectura dramatitzada d’una de les obres de l’escriptor de Manacor, “Morir quan cal” de l’any 1974. La dramatúrgia és obra d’un dels néts de qui va ser Premi Ramon Llull (2008). Unes hores abans de l’estrena, a Ib3 Ràdio, hem parlat amb el jove actor Guillem Galmés.

“Morir quan cal”- programada per demà dissabte, amb totes les entrades exhaurides i diumenge a La Fornal de Manacor- ens presenta la història, profundament humana, de la descoberta del món per part d’un adolescent, immers dins el caòtic context de la guerra civil a Mallorca. Guillem Galmés diu que se sent identificat amb el protagonista. “D’alguna manera, a tots dos ens ha tocat viure en un món convuls, el del desembarcament dels republicans a Mallorca i ara, la pandèmia”, explica Galmés i afegeix: “Un cop dramàtic pels joves que visqueren el conflicte, com també també els que ara pateixen la crisi”.

La novel·la del creador manacorí forma part de la tetralogia de la família dels Milà en el qual Miquel Àngel Riera ens parla dels límits de la condició humana. Recrea aquella societat pagesa mallorquina, en el context històric del conflicte bèl·lic. I què fa el protagonista, quan contempla com s’ensorren els seus referents? Galmés explica que “l’adolescent perd les arrels i es qüestiona els seus orígens. Consider que des d’un punt de vista filosòfic és molt important no perdre les arrels, el nostre origen”.

Sota la direcció de Joan Gomila, “Morir quan cal” està interpretada per Guillem Galmés, Alícia Caldentei i Biel Bisquerra.

El cert és que la novel·la de l’autor de “Poemes a Nai” és complexa per dur a escena. No debades, hi ha molts de monòlegs interiors. La dramatúrgia de Galmés és un”intent de veure com sonen les paraules d’aquest llibre, en un escenari” i recorda “el meu avi era un poc reaci al gènere teatral”. Recordau que “Morir quan cal” s’ha programat a la Sala Fornal de Manacor demà dissabte i diumenge.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Les Kellys i l’Agenda 2030, a l’avantsala de la Nit de l’Art

L'acte inaugural s'ha celebrat aquest dijous horabaixa al CCA Andratx amb la presència de galeristes, artistes i amants de l'art

Així són els nous videoclips d’Alanaire i Urtain

Ambdós grups mallorquins, ben diferents musicalment, aposten per una estética colorista i molt artística

‘Khamekaye’, fites cap a un territori interior

El projecte de la madrilenya Paula Anta, Premi Mallorca de Fotografia 2020, s'exposa a partir d'aquest dijous al CC Sa Nostra de Palma

Un viatge de tornada als 90 amb el rock del trío ‘Peligro’

Acaben de publicar el seu primer disc: 'Coronas y lamentos',sons contundents i lletres plenes d'experiències