Els veïnats fa quatre anys que es queixen de les males olors i les mosques que causa l'explotació ramadera
La Comissió Balear de Medi Ambient ha resolt amb una infracció greu el procediment sancionador a la granja de gallines ponedores Ses Cisternetes, propietat d’Avícola Son Perot, que es troba a la finca de s’Allapassa, a Llucmajor. La multa de 200.000 € és per no disposar de la pertinent Autorització Ambiental Integrada des del 2017 quan varen llogar les instal·lacions per exercir l’activitat. I sense haver presentat avui dia la documentació necessària per a iniciar la seva tramitació, més enllà del pagament de la taxa per a la sol·licitud. Un document imprescindible quan es compta amb més de 40.000 gallines. I, actualment, es tripliquen el nombre de caps. Amb la darrera nau autoritzada per Ramaderia, el novembre de l’any passat, el total d’animals en l’explotació és de 135.696.
La resolució de medi ambient ressalta que el titular de l’explotació és la mateixa que Avícola Ballester de Manacor, també subjecte al tràmit ambiental i, per tant, “no es pot al·legar desconeixement de la necessitat d’exercir l’activitat prèvia autorització ambiental integrada”. Així mateix, es requereix a Avícola Son Perot SA dur a terme les accions necessàries amb relació a la plataforma d’excrements de 4.835 m² i evitar les conseqüents molèsties per olors detectades en l’Acta del Servei d’Agents de Medi Ambient de 24 de març de 2023, sense perjudici que aquests fets puguin donar lloc a l’obertura d’un nou procediment sancionador.
Per la seva part, Avícola Son Perot SA assegura que totes les naus estan dotades de paviment impermeable, conduccions sanejades, foses de lixiviats i, en definitiva, es compleixen els processos que asseguren que no es produeix contaminació ni al medi ambient ni suposa un risc per a la salut de les persones.
Els veïnats de les urbanitzacions de Tolleric, Badia Gran, Badia Blava, Sa Torre, Puigderròs i Ses Palmeres asseguren que les olors i les mosques que causa l’explotació ramadera són insuportables. De fet, han estat els ciutadans afectats qui van presentar un escrit en el qual s’informa de les molèsties esmentades davant la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, que ha remès a Medi Ambient.
Amb tot, un certificat d’un Organisme de Control Autoritzat aportada pel promotor i els Agents de Medi Ambient asseguren que no s’ha produït dany greu per al medi ambient o per a la salut de les persones. Cal afegir que la CMAIB el 28 de novembre va sol·licitar a l’Ajuntament de Llucmajor la documentació que disposi de les instal·lacions ramaderes objecte de la denúncia. I en data d’avui no s’ha rebut res.
Si no es resolen els incompliments detectats, l’òrgan competent pugui acordar la imposició de multes coercitives d’acord amb l’article 36 del Reial decret legislatiu 1/2016.
Los vecinos de las urbanizaciones de Llucmajor llevan años denunciando esta situación y el Ayuntamiento no ha movido un dedo. Han tenido que ser los propios vecinos quienes han elevado las quejas a Medi Ambient y ha sido cuando se ha descubierto que la granja no cumplía con la normativa. Lo importante no es la multa al propietario sino que se le obligue a tomar medidas para evitar las molestias que provoca su granja a miles de vecinos.
El ayuntamiento ha demostrado que solo le interesan las urbanizaciones de Llucmajor a la hora de pedir el voto. Tenemos una granja avicola que contamina el aire día sí y día no y que supuestamente cumplía con toda la normativa (parece que no) y un polideportivo cerrado desde la pandemia (en esto directamente ni se han dignado a dar una explicación). Disfruten de lo votado, menos quejas y más ir a ejercer el voto
Votos y más votos.
Esa empresa como otras están adaptándose a las nuevas normativas europeas.
Urbanizaciones al lado de campos donde se producen abonados de las tierras, provocan olores y moscas.
Es lo que tiene irse a medio del campo.
Que se reúnan con el responsable del abonado
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu