X

Multitudinari adeu a Concha Velasco en el teatre La Latina de Madrid

En el seu honor la SEMINCI crearà una Espiga amb el nom de l'actriu i s'atorgarà sempre a una dona

03/12/2023

Multitudinari adeu a Concha Velasco en el teatre La Latina de Madrid

Fins a les 22.00 h la capella ardent de Concha Velasco al Teatre la Latina ha estat un degoteig d’anònims i companys de professió que han volgut presentar els seus respectes a l’actriu val·lisoletana. El ministre de Cultura, Ernest Urtasun va anunciar que la gala dels Premis Goya 2024 que se celebrarà al febrer precisament a Valladolid, ciutat de l’artista, retrà homenatge a Concha Velasco. I el batle de Valladolid, Jesús Julio Carnero també va comunicar que una Espiga de la SEMINCI, Setmana Internacional de Cinema de Valladolid, durà el nom de Concha Velasco i s’atorgarà sempre a una dona.

Han estat molts els companys de feina que s’han acostat a vetllar el fèretre i retre-li homenatge, com José Sacristán, Marisa Paredes, Luisa Martín, Itziar Castro, Marta Hazas, Paula Echevarría, Antonio Resines o Félix Gómez. Dels darrers que ho han fet, destaca l’escriptor i periodista Boris Izaguirre o l’actor Andrés Pajares que visiblement emocionat ha recordat Velasco amb unes afectuoses paraules: “Ha estat l’artista més completa del país”.

Una vida d’espectacle

Concha Velasco va morir a les 02.00 h de la matinada d’ahir dissabte, 3 dies després de complir els 84 anys. L’actriu feia uns anys que tenia artritis i problemes de salut a l’aparell digestiu i al fetge. L’estiu del 2021 la salut li va empitjorar molt. El març de 2022 la van dur a una residència per poder rebre una millor atenció i des del desembre del 2022 estava ingressada a l’hospital madrileny de Puerta de Hierro de Majadahonda.

L’eterna “chica ye-yé”, durant més de 60 anys en actiu va actuar en 83 pel·lícules, 36 obres teatrals i 18 sèries de televisió amb les que aconseguí grans èxits que perduren en la memòria col·lectiva. Els principals guardons que ha rebut en vida són el Goya d’honor per la seva trajectòria cinematogràfica el 2013, el Max d’Honor per la seva carrera teatral la Gran Creu de l’Ordre Civil d’Alfons X el Savi i el Premi Nacional de Teatre el 2016.

Concha Velasco va néixer el 1939 a Valladolid. La seva infantesa la va passar estudiant cant i ballet clàssic. I amb 13 anys va recórrer Espanya fent de ballarina. Va debutar al cinema en plena adolescència, però el seu primer paper destacat va ser a 19 anys a Las chicas de la Cruz Roja, en blanc i negre. Després vindrien sis pel·lícules amb Toni Leblanc, com Historias de la televisión, on interpreta la cançó amb què va iniciar la carrera de cantant, “La chica ye-yé” que es va convertir en un himne. Aleshores encara era Conchita Velasco.

En l’escena teatral, Concha Velasco també va obtenir grans èxits. Dos dels més sonats van ser els musicals ¡Mamá, quiero ser artista! i la seva versió de “Hello, Dolly!”. Ja en la recta final de la seva carrera es va posar a la pell de Joana la Boja. Va treballar fins al setembre de 2021. Es va acomiadar del seu públic a Logronyo amb La habitación de María, un drama a mida escrit pel seu fill gran Manuel Velasco.

Enterrada entre il·lustres

El fèretre de Velasco ha arribat passades les 12.20 h a la Catedral de Valladolid, on s’ha celebrat la missa funeral amb la presència dels seus dos fills, Manuel i Francisco, i alguns ministres del Govern espanyol. La cerimònia ha estat presidida per l’arquebisbe de la ciutat, Luis Argüello. Velasco serà enterrada al panteó de personatges il·lustres del Cementeri del Carmen de Valladolid, on descansen altres figures de renom com Miguel Delibes o José Zorrilla.

03/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris