X

Matas, Munar i Nadal ja tenen la semillibertat que encara espera Cardona

L'exconseller Josep Joan Cardona, en canvi, ha vist rebutjada la seva primera petició de semillibertat

22/10/2020

Matas, Munar i Nadal ja tenen la semillibertat que encara espera Cardona

D'esquerra a dreta i de dalt a baix, Jaume Matas, Maria Antònia Munar, Miquel Nadal i Josep Joan Cardona.

12

Passada la meitat de la seva condemna, el pres dret a sol·licitar el tercer grau per passar unes hores al dia fora de presidi, fins i tot no haver danar-hi més que per dormir si té feina o fa un voluntariat. O, directament, no haver-hi de tornar. És el cas de lexpresident Jaume Matas que va ingressar a la presó dAranjuez el juny de fa dos anys per complir una condemna de quatre.

Matas, mosso de farmàcia

“Jo aquesta lliçó l’he aprés, a les vint causes en què he sigut jutjat, no he firmat mai res i, en canvi, sempre n’he sortit culpable”, va dir Matas durant el judici pel Cas Over, abans que l’agost passat guanyàs el tercer grau penitenciari. Una de les causes és que va aconseguirr una feina fora de la presó: mosso a la farmàcia de la seva filla a la localitat madrilenya de Rivas Vaciamadrid. L’expresident du una pulsera de seguiment i no fa falta que passi pel presidi mentre es compleix la resta de la seva pena.

Cardona, voluntariat a Cáritas

Qui en ser sentenciat va ser el polític amb la major condemna per corrupció dEspanya: Josep Joan Cardona -16 anys de presó pel cas Scala que compleix a Eivissa des del juliol del 2013-, ha vist denegada la seva primera petició d’accés al tercer grau. L’expolític eivissenc, que va començar a gaudir de permisos puntuals per sortir de la presó el gener de lany passat, pot sortir no obstant de presidi tres dies a la setmana per dur a terme tasques de voluntariat a Càritas.

Els casos de Munar i Nadal

La resposta a la seva sol·licitud de tercer grau penitenciari l’hi ha arribat a lex presidenta dUnió Mallorquina, del Consell de Mallorca i del Parlament, Maria Antònia Munar, havent passat ja la meitat de la condemna a 13 anys i 11 mesos de presó en diverses causes. Començà a complir-la fa set anys i en fa dos, va gaudir del primer permís per sortir unes hores del centre penitenciari de Palma. En canvi, qui va ser la seva mà dreta: lexconseller insular i autonòmic dUnió Mallorquina Miquel Nadal, condemnat a 10 anys i 7 mesos de presó, té una situació particular. Prop de complir la meitat de la condemna que lhavia de permetre sol·licitar el pas al tercer grau, va demanar el trasllat de la presó de Palma a una de BarcelonaAviat i amb un seguiment específic del seu cas, aconseguí allí el permís per sortir de presidi per treballar i posteriorment el tercer grau que li va permetre recuperar la llibertat sense necessitat de tornar a dormir a la cel·la.

El tractament penitenciari a Palma

Un advocat que ha duit els casos de diferents polítics balears processats per corrupció avala lopció de Nadal. No vol que se sàpiga qui és per por que el perjudiqui professionalment quan diu que la presó de Palma és de les més dures quant al tractament penitenciari dels reclusos justament perquè, diu, es pot dir que no en té. No hi ha els equips professionals de reinserció, assenyala el misser, duna comunitat com la catalana que té les competències transferides per lEstat. Apunta sobretot, però, que no hi ha la mateixa filosofia reinsertadora del presidi i moltes sol·licituds de permisos i alleugeriments de la situació penitenciària, diu, troben un no per resposta.

22/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT