cultura

Nadal Suau publica ‘Temporada Alta’, un assaig sobre Palma

L'escriptor i crític literari descriu com el turisme ha convertit la ciutat en un punt destacat del mapa econòmic mundial

Nadal+Suau+publica+%27Temporada+Alta%27%2C+un+assaig+sobre+Palma

L’escriptor i crític literari Josep Maria Nadal Suau acaba de publicar Temporada alta, un assaig en què reflexiona sobre en què s’ha convertit Mallorca i, en particular, Palma.  A partir de l’escultura Monument a la dona, de Joan Miró, l’autor descriu com el turisme ha convertit la ciutat en un punt destacat del mapa econòmic mundial, un paradigma que la situa al mateix nivell que d’altres capitals.

Nadal Suau parteix concretament d’un viatge a Washington en què va descobrir l’obra de Joan Miró al Peterson Institute, un dels laboratoris d’idees del neoliberalisme. Era la mateixa escultura que l’artista havia donat a la ciutat de Palma al començament de la democràcia, immortalitzada a una instantània on Miró posava amb el llavors batle Ramon Aguiló. Les dues versions de l’obra, la de la seu del capitalisme més radical i la d’una ciutat a l’albir de la democràcia, reflecteixen en què s’ha convertit Palma segons Nadal Suau, gràcies al turisme.

Temporada Alta pren altres exemples de Palma no essencialment turístics. El mosaic de la font de la Plaça de la Reina que va ser el testament de l’arquitecte Frederic Climent, per exemple, o la llibreria-perruqueria Los Oficios Terrestres, actualment tancada i que durant uns anys fou el lloc de trobada del pensament feminista, de gènere, trans, LGTBI de Palma. O el bar Can Vinagre. Tres llocs, tres instantànies del no-turisme que s’afegeixen a l’escultura de Joan Miró i que reflecteixen que el futur està en establir, diu l’autor, estructures organitzatives.

Editat pel segell mallorquí Sloper, Temporada Alta també té un espai de reflexió sobre la Palma online. Una altra Palma, on qualsevol pot convertir-se en un crític turístic. I puntuar, des d’un restaurant de Ciutat, a la Seu o el Crist de la sang, com succeeix a TripAdvisor.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Comencen les Festes del Carme amb una sessió de gipsy jazz a la plaça de l’església d’Es Cubells

Són les primeres festes populars que es celebren al municipi de Sant Josep un cop finalitzat l'estat d'alarma

Ara Malikian torna a captivar el públic mallorquí

La pròxima actuació serà el primer d'agost a Port Adriano

Torna l’Atlàntida Film Fest, més carregat d’activitats que mai

Enguany la programació, que es podrà es podrà seguir en directe, per internet i també per IB3 Televisió, inclou més...

El Festival de Cinema de Menorca aixeca el teló dimarts dia 14

Es tracta de la cinquena edició i inclou 38 curtmetratges dels 600 que s'han presentat a la convocatòria arribats de...