X

Nanosatèl·lits meteorològics ‘made in Illes Balears’

La UIB impulsa KUBESAT, un projecte per fomentar l'acostament de les tecnologies de fabricació digital a la població

28/09/2022

Nanosatèl·lits meteorològics ‘made in Illes Balears’

Fomentar l’acostament de les tecnologies de fabricació digital a la població és l’objectiu del projecte KUBESAT, impulsat per la Universitat de les Illes Balears. Joves usuaris i estudiants de tres laboratoris de fabricació digital, ubicats a Mallorca, Menorca i Eivissa, han elaborat tres nanosatèl·lits meteorològics. Els aparells seran llençats a l’atmosfera per recollir dades.

Els tres primers nanosatèl·lits han estat fabricats íntegrament a les Balears a partir de materials molts dels quals han estat fets a través de la impressió digital. En el projecte KUBESAT hi han pres part al voltant de 90 joves de les tres Illes. Cada grup ha construït el seu propi nanosatèl·lit. Cadascun dels aparells incorporarà una càmera de vídeo, una de fotos, diversos sensors de temperatura, humitat i qualitat de l’aire, entre d’altres, així com un GPS per poder seguir-ne la trajectòria. Els joves han estat els protagonistes de la construcció de cadascun dels nanosatèl·lits i són els que han decidit quina funció havien de tenir.

Els tres nanosatèl·lits -que s’enlairaran fins a 35 quilòmetres d’altura impulsats per un globus d’heli– els havien de llençar aquest dimecres, però el fort vent ho ha impedit. Si ho haguessin fet, el vent els hauria empès cap a la mar i s’haurien perdut sense poder recuperar les dades dels sensors que incorporen. Si el temps ho permet, s’enlairaran divendres.

28/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT