política

El Consell de Govern no aprova (de moment) el nou decret llei de mesures urbanístiques

La nova norma desclassifica els falsos urbans i limita la construcció en sol rústic


El Consell de Govern que s’ha celebrat avui divendres dematí no ha aprovat finalment el nou decret llei del Govern amb mesures urbanístiques. La portaveu del Govern, Pilar Costa, ha volgut aclarir que no hi ha hagut en cap cas un bloqueig per part del PSIB i de Podem per dur endavant l’aprovació d’aquesta norma.

L’executiu negocia des d’ahir capvespre l’aprovació d’aquest decret que vol impulsar una important reducció de la capacitat d’edificabilitat a les Illes. Existeixen diferències en els àmbits i els detalls de l’aplicació de la norma.

La norma inclou, d’una banda, la prohibició de desenvolupar els coneguts com a falsos urbans, una figura que afecta unes 1.800 hectàrees a les illes i que actualment permetria creixements de fins a 150.000 noves places residencials. Es tracta d’una fórmula molt polèmica que ha estat objecte de diferents iniciatives legals per tal de fer la desaparèixer de la planificació territorial de Balears, però que de moment després de dècades encara roman viva, i que era una vella reivindicació ecologista.

El decret llei, segons el document al qual ha pogut tenir accés Ib3 notícies, també incorpora mesures per reduir l’edificació en el sòl rústic. Se prohibirà l’edificació a les àrees considerades de risc d’incendi o d’inundació, conegudes com a àrees de prevenció de riscos, i s’augmenten els requisits per construir a la resta de tipologies de sòl rústic. A més, s’impulsen mesures d’estalvi d’aigua com la prohibició de fer piscines en sol rústic de més de 35 metres quadrats.

Si a més l’habitatge rústic és a una zona on el pla hidrològic considera que l’aigua subterrània no té el volum adequat, no s’hi podrà fer una piscina. L’executiu lamenta en el preàmbul de la norma la degradació del sòl rústic a causa de la pressió de lloguer turístic. El decret llei deixa en mans dels consells insulars, mitjançant els plans territorials, la implantació i l’adaptació a cada illa d’aquestes mesures de reducció de la pressió urbanística.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Els veïnats d’Estellencs participen en l’elaboració del PGOU

El dimarts que ve es tornaran a reunir amb el director insular de Territori, Miquel Vadell

Les Balears esperen que la comissió bilateral amb l’Estat sobre el REB es convoqui “molt aviat”

Després de la reunió amb el president espanyol, Pedro Sánchez, Armengol ha asseyalat que les Illes treballen "braç a braç"...

Sánchez: “El repartiment de fons europeus a les Illes està garantit fins que acabi la pandèmia”

El cap del govern de l'Estat destaca la importància de la campanya de vacunació i continuar amb la recuperació sanitària...

Balears reclamarà especial atenció cap a la comunitat en el repartiment dels fons europeus

Els signes de la recuperació econòmica i turística de les Illes han marcat les audiències que Felip VI ha mantingut...