societat

Neixen nou tortugues marines de la primera posta feta mai a Menorca

A partir d'ara una cinquantena de voluntaris custodiaran dia i nit (24 hores) el niu de la platja amb una norantena d'ous que podrien descloure durant els pròxims dies 

Neixen+nou+tortugues+marines+de+la+primera+posta+feta+mai+a+Menorca

Una de les nou tortugues marines de la primera posta feta mai a Menorca.


Els primers ous de la posta d’una tortuga marina (Caretta caretta) a la platja de Punta Prima, a Sant Lluís, el passat 19 de juny, han començat a descloure. Personal del Centre de recuperació de fauna gestionat pel Consorci de la Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) i el GOB Menorca ha ratificat, en les darreres 24 hores, l’eclosió de vuit dels 19 ous que hi ha actualment a les incubadores del centre, situat a Ciutadella, informa la Coselleria de Medi Ambient en un comunicat. Justament aquest mateix divendres també s’ha confirmat que un novè exemplar ha nascut a les instal·lacions del COFIB a Mallorca.

Sigui com sigui, explica la Conselleria, l’estat dels nou exemplars és delicat i s’està molt atent a la seva evolució.

Del total de 132 ous que va pondre la tortuga, una norantena es van dipositar en una platja de Menorca i 17 es van traslladar al centre del COFIB a Mallorca. Les tortugues han nascut després de 48 dies d’incubació i, per tant, han complert amb els terminis habituals, que se situa entre els 45 i els 55 dies des de la posta. La resta d’ous podrien anar descloent durant els pròxims dies.

Pel que fa als ous dipositats a la platja, s’estima que encara trigaran uns dies a descloure. Les condicions de les incubadores, amb unes temperatures més constants, propicien que els ous puguin descloure abans. Cal tenir en compte, a més, que, abans de sortir a la superfície de l’arena, les tortugues s’alimenten primerament del seu vitel, per la qual cosa poden estar entre unes hores i uns dies en aparèixer-hi. Per seguretat, l’espai habilitat per a aquesta fase tendrà restringit l’accés i només hi podrà accedir l’equip que du a terme les tasques de control i el seguiment dels ous, explica la Conselleria de Medi Ambient.

Amb tot, el protocol habilitat pel personal tècnic de la Conselleria, estableix que, una vegada comencin a néixer les tortugues de les incubadores, el niu de la platja ha d’estar vigilat les 24 hores. Fins al moment, el voluntariat s’havia dividit en dos torns per cobrir les hores – des de la sortida del sol fins a mitjanit – en què l’indret quedava sense vigilància.

Gràcies a la cinquantena de voluntaris i voluntàries del GOB Menorca, de l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), de l’associació Per la mar viva i de Menorca Preservation Fund, el niu estarà custodiat dia i nit per evitar molèsties als ous i avisar quan comencin a néixer les tortugues de la platja.

Aquesta posta és la primera que es registra a Menorca. Cal recordar que els ous es van haver de traslladar per assegurar-ne la viabilitat, ja que diversos estudis ja havien certificat que la platja on la tortuga marina va dipositar-hi els ous no era convenient per acollir els ous durant el període d’incubació, especialment pel que fa a la temperatura de l’arena.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Fracassa la negociació per intentar reactivar l’escorxador de Ciutadella

l'Ajuntament diu que els treballadors no accepten cap proposta. Mentre, l'altre escorxador de l'illa, el de Maó, avisa que no té prou personal per assumir més volum de feina

Es Castell tindrà el primer parc fotovoltaic públic de Balears

El projecte preveu que els ciutadans cobreixin 700.000 euros, més de la meitat de la inversió total

Manacor suspèn els concursos de Sant Antoni

De moment no s'han anul·lat les festes a l'espera de veure com evoluciona la pandèmia

L’IMAS reconeix que ha faltat “visió de conjunt” per actuar davants els casos d’abusos a menors tutelats

Aquest dimecres s'han conegut les conclusions de l'informe d'experts en relació amb els casos confirmats en els centres de tutela