societat

Neuròlegs avisen de l’augment de lesions medul·lars a l’estiu per capbussades

Encara que la majoria dels TCE són lleus, aquest accident és la primera causa de mort i incapacitat en la població menor de 45 anys


La Societat Espanyola de Neurologia (SEN) ha advertit aquest dilluns de l’augment de les lesions medul·lars durant els mesos d’estiu a causa de les capbussades de cap, que representen el 6% del total que tenen lloc al llarg de l’any, i alerten que la meitat de les lesions medul·lars ocasionen tetraplegia.

En un comunicat, la SEN ha informat que cada any es produeixen a Espanya 100.000 nous casos de traumatisme cranioencefàlic (TCE) i unes 600 lesions medul·lars d’origen traumàtic, accidents que són més freqüents durant els mesos d’estiu, vinculats als accidents de trànsit i les activitats esportives.

Així, ha destacat que les lesions medul·lars per capbussades de cap durant l’estiu representen el 6% del total dels casos anuals i, a més, ha advertit que aquests casos “no deixen d’incrementar-se any rere any”, de manera que totes les causes de lesions medul·lars descendeixen menys les provocades per la pràctica esportiva.

Encara que la majoria dels TCE són lleus, aquest accident és la primera causa de mort i incapacitat en la població menor de 45 anys, mentre que les persones amb lesions medul·lars són entre dues i cinc vegades més propenses a morir prematurament.

A Espanya, un 15% de les persones que sofreixen un TCE moren i un altre 15% queda discapacitat per alguna alteració neurològica.

En quant al perfil, tres de cada quatre pacients amb TCE són homes d’edats compreses entre 15 i 30 anys (principalment per accidents de trànsit), encara que també es donen amb molta freqüència en la infància (durant activitats d’oci) i en els majors de 65 anys (per caigudes).

En el cas de les lesions medul·lars, un percentatge destacat correspon a successos evitables, després d’activitats esportives i d’oci, i el perfil dels afectats és el d’un jove menor de 30 anys que sol sofrir l’accident durant els mesos d’estiu.

Així, nens i adolescents són els que amb major freqüència es veuen afectats per traumatismes cranioencefàlics o lesions medul·lars, generalment per imprudències a l’hora d’introduir-se a l’aigua i un 44% de les lesions medul·lars greus per immersió es produeixen en la primera visita a una piscina.

Segons el director de la Fundació del Cervell, Jesús Porta, gairebé el 50% de les lesions medul·lars i TCE que es produeixen a l’any són deguts als accidents de trànsit i gairebé un 40% a accidents laborals i esportius.

“A l’estiu, en augmentar els desplaçaments per carretera, quan a causa de la calor es descura la utilització de cascos protectors o altres mesures de seguretat i en incrementar-se la pràctica d’esports, sobretot els aquàtics, és quan es registra un major nombre d’accidents d’aquest tipus”, ha explicat.

La SEN ha destacat la importància de l’ús d’armilla salvavides en utilitzar qualsevol tipus d’embarcació aquàtica ja que poden prevenir fins al 85% de les morts, i la precaució a l’hora d’utilitzar motos aquàtiques, ja que la possibilitat de lesió és 8,5 vegades major que en altres embarcacions a motor.

També adverteix dels riscos en els tobogans d’aigua, doncs un 18% dels accidents que es produeixen en un mitjà aquàtic es produeix en tobogans d’aigua, una quarta part d’ells per col·lisió entre persones.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Detinguts 23 migrants arribats a Formentera a bord de dues pasteres

En el que portem d'any han arribat a Formentera 8 barques amb un total de 100 persones a bord interceptades

Comerciants de l’Eixample de Vila, a cop de casserola contra les noves restriccions

Des del Mercat Nou, demanen que es permeti l’accés a tots els vesins de l’illa.

Manacor s’addhereix al Sistema VioGén per combatre la violència de gènere

La plantilla de la Policia Local s'ampliarà en sis agents per assistir a les víctimes.

Negociació a contrarrellotge per desconvocar la vaga a la EMT

Els treballadors han dit que no abandonaran la negociació fins que arribin a un acord.