X

Nicolás Sartorius: “El govern de Sánchez tirarà endavant si prioritza l’agenda social”

L'exdirigent del Partit Comunista, aministiat l'any 1977, creu que els acords amb els independentistes ajuden a superar el conflicte polític de Catalunya

20/11/2023

Guillermo Gayà

Nicolás Sartorius, un dels fundadors de Comissions Obreres durant el franquisme, és una veu dissonant entre els grans noms de la Transició que s’han pronunciat sobre l’amnistia als independentistes catalans. Considera que el projecte de llei d’amnistia i els acords amb els nacionalistes ajudaran a superar el conflicte polític de Catalunya.

“Està clar que Espanya no es trencarà per l’amnistia”, ha dit Sartorius a IB3 Notícies. “És estrany que es digui que l’amnistia és impossible perquè la Constitució no la preveu, és un argument totalment fals. La llei d’amnistia de 1977 està plenament vigent i, a més, va ser bàsica en la conquesta de la democràcia i la reconciliació nacional”, afegeix l’exdiputat pel Partit Comunista d’Espanya i Esquerra Unida.

Ho diu qui va ser indultat i amnistiat després de complir tres anys i mig de presó per pertànyer a la cúpula del sindicat en la clandestinitat, fet pel qual va ser condemnat a 19 anys. Sartorius reconeix que el nou govern de Pedro Sánchez s’enfronta a una legislatura difícil per la crispació política que es viu, i adverteix que la clau serà “l’agenda social”.

Sartorius ha inaugurat l’exposició sobre el ‘Procés 1001’ de 1973, que va suposar per a ell i altres dirigents de Comissions Obreres un total de 162 anys de presó. El 20 de desembre es compliran 50 anys d’aquest judici, que va marcar un abans i un després en la lluita antifranquista, tal com explica el president de l’Ateneu de Comissions, Josep Benedicto, que també va ser secretari general del sindicat a les Balears.

La inauguració, aquest dilluns, ha coincidit amb el 48è aniversari de la mort del dictador Francisco Franco. La mostra es pot visitar a la seu de Comissions Obreres de Palma, i l’any que ve viatjarà a Eivissa i Menorca.

20/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris