HABTUR insisteix que s'ha de poder recuperar l'oferta que es perd i avisa que la resta de destinacions "van pel camí contrari"
142022 serà l’any de la recuperació del lloguer vacacional a les Balears. Aquesta Setmana Santa, l’ocupació ha superat el 75% i pels mesos de juliol i agost, ja s’han fet el 70% cent de les reserves. Unes xifres comparables a les de 2019, abans de la crisi sanitària, que la patronal espera poder mantenir, tot i l’escull que els suposa, diu, la moratòria de places de la nova llei turística. La norma passa ara pel tràmit parlamentari i HABTUR afirma que, si no es modifica aquest topall, en cinc anys hauran desaparegut la meitat de les 115.000 places existents, el 90 per cent de les quals a Mallorca.
La llei paralitza la creació de places, tant hoteleres com de lloguer, els pròxims quatre anys, però el president del sector, Antoni Barceló, insisteix que el problema no és aquest; que a diferència dels hotels, que són fixes, l’habitatge vacacional és molt rotatiu i que l’efecte que tendrà la moratòria en el seu cas serà de decreixement. “No hi ha ningú que destini ca seva al lloguer turístic tota la vida. És un negoci molt canviant. Una família pot deixar de llogar per donar l’habitatge a un fill o vendre la casa i que el nou propietari no la vulgui llogar. Aquesta plaça es perd i la llei no en deixa crear una de nova per recuperar-la”.
Un fet que, segons l’Associació de Lloguer Turístic, va en contra de la tendència de mercat. “És un problema que tendrem a les Illes, perquè demanda, n’hi ha. El client ja no vol anar a un hotel amb 800 persones més, que és el que tenim a Mallorca. Quedaran hotels obsolets i no hi haurà lloguer vacacional”. Barceló cita les darreres dades de les grans operadores de viatges, segons les quals, a tot Europa, el 40 per cent dels turistes ja tria l’habitatge vacacional per sobre d’un hotel. A les Balears, però, gairebé 8 de cada 10 places continuen essent hoteleres, molt per sota d’altres comunitats, com Andalusia o València, on 6 de cada 10, més de la meitat, ja són de cases turístiques.
LA MORATÒRIA, UNA PORTA AL MERCAT NEGRE, SEGONS HABTUR
La patronal assegura que la moratòria farà que augmenti l’oferta il·legal: els propietaris que no puguin comprar una plaça, comercialitzaran l’habitatge en negre, com abans que es regulàs el sector. Un punt de vista que comparteix el professor de Contractació turística i director del postgrau en normativa d’habitatges vacacionals de la UIB, Joan Franch Fluxà, qui afirma que aquesta manca de flexibilitat pot causar l’efecte contrari al desitjat. “Un enduriment de la normativa pot fer augmentar el mercat negre, perquè hi ha demanda i, d’una manera o d’una altra, se satisfarà.”
Davant les queixes, l’administració fa una crida a la calma. El conseller de Turisme del Consell de Mallorca, Andreu Serra, recorda que la llei ha de passar encara el tràmit parlamentari, que la limitació de places és temporal i que l’oferta de turisme vacacional, en contra del que diu la patronal, és més que suficient. “Hi ha oferta abastament. En aquests moments, el que interessa és millorar en qualitat, no en quantitat, perquè el volum de turistes que tenim és més que raonable”, ha considerat Serra.
EL PRODUCTE ESTRELLA: LA CASA DE FORAVILA AMB PISCINA
Al marge de la normativa, el més cotitzat per aquest estiu és la casa de foravila, amb piscina, sol·licitada en un 90% per alemanys d’alt poder adquisitiu. Segons HABTUR, els preus seran aquesta temporada una mica més alts que abans de la pandèmia, amb una forquilla molt àmplia. Es poden trobar apartaments a Cala Millor o Cales de Mallorca per 110-120 euros la nit, encarir-se al Port d’Andratx o al Port de Pollença, o disparar-se en el cas de les cases de camp que, segons la ubicació i la qualitat, poden arribar als 600 euros el vespre. Com més massificada és la zona, més barat és l’allotjament… com més aïllada i tranquil·la, més car. Anglesos i espanyols demanen costa i els alemanys, confirma la patronal, prefereixen pobles d’interior.
LA RUTA DIRECTA NOVA YORK-PALMA, UN GANXO PELS AMERICANS
Als mercats tradicionals, se’n sumarà enguany un de nou: l’americà. El Consell de Mallorca assegura que la ruta aèria directa Nova York-Palma, que es posarà en marxa el 3 de juny, potenciarà l’arribada d’aquests turistes, la majoria amb doblers. El conseller insular de Turisme, Andreu Serra, creu que la connexió beneficiarà tant hotels com habitatges de lloguer vacacional. “La part més important del visitant estatunitenc pertany al “segment premium”, amb un perfil d’alt poder adquisitiu”.