X

Nit tropical en ple desembre mai registrada a les Balears, i té una explicació

El fort vent farà que els termòmetres la pròxima nit no variïn gaire, fet pel qual la temperatura nocturna pot quedar entre els 17 i 20ºC

13/12/2022

Nit tropical en ple desembre mai registrada a les Balears, i té una explicació

Fotografia realitzada des del Molinar de Palma per Magdalena Miró.

Anit dilluns hem viscut un episodi de temperatures anòmales, fins i tot insòlites, dins un mes de desembre. La dinàmica atmosfèrica emmarcada pel pas de baixes pressions que circulen d’oest a est ha afavorit l’entrada d’una massa d’aire càlid (isoterma de 12ºC a 1500 m) i vents del sud-oest intensos a la Mediterrània occidental, i en concret a les Balears. Així mateix, el pas de niguls associats a fronts atlàntics, poc actius pel que fa a la precipitació, ha estat un altre dels condicionats afegits perquè es donassin aquestes altes temperatures.

Si més no, l’element més important ha estat el fort vent de llebeig i la seva interacció amb l’orografia de l’arxipèlag. A tot arreu s’han registrat temperatures molt per damunt de les que pertocaria, això no obstant, ha estat als municipis de la cara nord de la Serra on s’han produït les temperatures més altes. Les anomalies respecte a la mitjana climàtica són extraordinàries: a Lluc, Pollença o Campos +13ºC , Palma o Sant Joan de Labritja +12ºC, Eivissa +11ºC, Cala Galdana +10ºC, etc.

Algunes estacions han anotat la màxima del dia precisament en el moment en què s’hauria de donar la mínima. Per això, i perquè en qualque moment del dia la temperatura pot baixar de 20ºC (en cas de precipitació, etc.) els conceptes de mínima i nit tropical són diferents i no tenen per què correspondre’s.

Curiosament, aquest 2022 hem passat nits tropicals pel maig, juny, juliol, agost, setembre, octubre, novembre i ara també desembre. Això no havia passat mai d’ençà que hi ha registres. A Sóller o a Pollença des de les 21.00 h del capvespre d’ahir el termòmetre no ha aconseguit baixar, en cap moment, dels 20ºC; i sembla que aquesta situació pot tenir continuïtat una sèrie d’hores més.

Fins aleshores s’han registrat els següents cops de vent:

Aquest dimarts capvespre i aquesta pròxima nit continuarem amb la mateixa tendència. De fet, l’Agència Estatal de Meteorologia manté l’avís groc per cops de vent superiors als 70 km/h a la serra de Tramuntana, ponent, migjorn i llevant de Mallorca i a les Pitiüses. A més, de l’avís groc corresponent per onatge de 3 a 4 m. D’altra banda, avui horabaixa s’espera l’arribada d’algunes precipitacions, en general febles.

El fort vent farà que els termòmetres aquesta pròxima nit no variïn gaire, així per tant la temperatura nocturna pot quedar entre els 17 i 20ºC.

Dimecres 14

Per aquest dimecres s’espera un dia més variable, amb algunes clarianes durant el matí que tendran tendència a desaparèixer a causa de l’arribada de niguls mitjans i alts. Les temperatures mínimes es produiran el capvespre de dimecres, moment en què el vent minvarà la seva intensitat; si més no, sembla que tornarà a repuntar la nit de dijous amb cops superiors als 70 km/h. La situació marítima es mantendrà alterada, amb ones per damunt dels 3-4 m.

13/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT