X

No hi ha una fotografia real de la transmissió de la covid: Hi ha comunitats que compten els autotests de farmàcia i d’altres que no

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, recorda que no comunicar els test d'autodiagnòstics positius desvervirtua les dades de l'evolució de la sisena ona

21/01/2022

No hi ha una fotografia real de la transmissió de la covid: Hi ha comunitats que compten els autotests de farmàcia i d’altres que no

Imatge d'arxiu.

L’expansió de la sisena ona de la pandèmia sembla que s’alenteix, encara que planegen els dubtes sobre si les dades estadístiques estan reflectint la fotografia real de la transmissió per la falta de notificació de tots els tests d’autodiagnòstic, tal com han plantejat ja diverses comunitats autònomes.

La incidència ha baixat aquest dijous per tercer dia consecutiu, però tan sols set punts fins als 3.279 casos, amb un nou pic de contagis (157.447) que posa de manifest que gran part de les comunitats mantenen encara una alta taxa de transmissió, i obliga a mantenir la prudència mentre no es consolidi la tendència.

Aquest dimecres la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va recordar a les comunitats que és obligatori comunicar els test d’autodiagnòstics positius perquè han de constar a la història clínica del pacient per a tenir constància que han passat la covid.

Aquest recordatori de Darias venia a col·lació que algunes comunitats, com la de Madrid o Andalusia, no notifiquen els positius d’autotest que es poden adquirir en farmàcies, la qual cosa pot estar desvirtuant les dades de l’evolució de la sisena ona.

Aquest dijous, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha criticat que altres autonomies no comptabilitzin en les estadístiques aquests positius i va defensar la decisió de Galícia de fer-ho, “malgrat quedar pitjor a la foto” ja que suposen “el 60% dels positius” comunicats diaris.

Núñez Feijóo estima que és “molt millor explicar-ho tot que comptar una part” no sense abans retreure al Govern central que s’hagi produït aquesta situació.

Igual que Galícia, Aragó inclou els positius per autotest, encara que d’aquests únicament es comptabilitzen els positius notificats, no els realitzats.

Andalusia reconeix el problema. El conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, es mostra convençut que les dades “estan distorsionades, que no són una realitat”, ja que “abans les proves diagnòstiques d’infecció activa (PDIA) es feien a qualsevol que tenia símptomes” i, ara, amb els autotest, “si no hi ha una simptomatologia greu, l’infectat ‘es queda a la casa’ i molts casos ni tan sols es comuniquen”.

Per això, va afegir, “és molt difícil que aquesta dada (d’incidència acumulada) sigui objectiu”. La dada que sí que ho és, ha afegit, és la pressió hospitalària, sobretot a nivell d’UCI, i el número morts.

Madrid va entrar a l’assumpte a través del conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, que va assegurar que la Comunitat està comunicant les dades “reals” sobre la situació epidemiològica de la regió, perquè es comptabilitzen en la incidència acumulada els casos validats per antígens o per PCR realitzades per professionals sanitari, que és el que s’ha fet des de l’inici de la pandèmia.

Ruiz Escudero va recordar que Madrid va ser la primera regió que va plantejar la necessitat de comptabilitzar els casos d’aquests test, encara que va considerar que caldria fer-ho de manera diferent a com s’ha fet amb les proves diagnòstiques d’antígens o PCR.

I és que, argumenta, aquests test estan arribant a molts casos que probablement abans no es diagnosticaven perquè era asimptomàtics o amb símptomes molt lleus. No obstant això, ha avançat que la Comunitat farà un “encreuament de dades” sobre les notificacions i -ha dit-“pujarem aquestes dades”.

La regió registra una incidència acumulada de 2.252,72 casos a 14 dies, i el 20,77% dels llits *uci estan ocupades per pacients *covid, és a dir que és la comunitat amb major pressió en aquestes unitats de vigilància intensiva, segons l’últim informe del Ministeri de Sanitat.

Els test d’autodiagnòstic es venen exclusivament en les farmàcies a un preu de 2,94 euros.

21/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris