política

El govern espanyol descarta de moment aturar el sector de la construcció

El Govern balear va pactar amb tot el sector mesures sanitàries i de seguretat: "Ara vetlarem perquè això es compleixi"

El+govern+espanyol+descarta+de+moment+aturar+el+sector+de+la+construcci%C3%B3

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha assegurat que de moment no s’atura el sector de la construcció. Segons Pons, el ministre del ram, José Luis Ábalos, li ha explicat que “no es tanca en aquest debat” i li ha traslladat que “s’haurà de veure en les properes setmanes la incidència del coronavirus” en la societat.

El conseller ha comparegut en una roda de premsa via telemàtica després d’haver-se reunit en una videoconferència sectorial entre totes les comunitat autònomes amb el ministre de Transport, Mobilita i Agenda Urbana, José Luis Ábalos.

En aquesta reunió, el conseller Marc Pons ha traslladat al govern central la demanda d’aturar les obres de construcció “com a conseqüència precisament de la preocupació que puguin haver-hi el no compliment de les garanties de salut”. Pons, però, ha explicat que el ministre Àbalos “no es tanca al debat” i que “haurem de veure com evoluciona en les properes setmanes la incidència” de la pandèmia a tot el país. El conseller ha destacat que el ministre “també fa un plantejament entorn la necessitat de mantenir determinats sectors productius”.

Mentre les obres es mantenen en funcionament, el Govern va pactar ahir dilluns amb tot el sector mesures sanitàries i de seguretat: “Ara vetlarem perquè això es compleixi”, ha assegurat Pons. Unes mesures que els arquitectes ja havien advertit que eren inviables.

Aquestes mesures són, per exemple, respectar una distància mínima de 2 metres entre treballadors, estar el mínim temps possible al carrer o establir diversos punts amb aigua, sabó i paper secant per a la rentada de mans. A més, els treballadors, també hauran de complir altres mesures, com la prohibició de compartir amb els companys equips de protecció o eines sense dur els guants.

La degana del Col·legi d’Arquitectes va estar present en aquesta reunió. Agraeix l’esforç del Govern, però veu inviable el compliment d’aquestes noves normes i demana la paralització de les obres no urgents.

Per la seva banda, els treballadors de la construcció són conscients de la dificultat de complir aquestes normes i tenen por de resultar contagiats. CCOO, a més, creu que un pic es publiqui la nova ordre -el que previsiblement serà abans d’acabar aquesta setmana- vigilaran les obres per comprovar que es compleixen les mesures establertes. I en cas contrari, en demanaran la paralització.

 

En aquesta mateixa roda de premsa, conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha anunciat que el govern espanyol aprovarà en el Consell de Ministres de dimarts que ve un paquet de mesures adreçades a les famílies afectades pels efectes de la crisi sanitària que tindran problemes per pagar el lloguer dels seus habitatges en les properes setmanes. Així ho ha traslladat el ministre de Mobilitat, Transports i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, en la reunió sectorial per videoconferència amb les comunitats autònomes.

El Govern ha plantejat en aquesta reunió l’adopció de mesures com una moratòria per als lloguers amb compensacions per als propietaris, la renovació automàtica dels contractes de lloguer o l’adopció d’un pla de beneficis fiscals per als propietaris que condonin o ajornin deutes.

També l’Estat ha acceptat estudiar el refinançament de les empreses de transport i s’ha compromès a ser més àgil en el pagament del deute que manté amb aquestes empreses en relació al 75% del descompte de resident.

Finalment, des del Govern s’ha demanat l’exempció de les taxes d’amarraments dels vaixells en els ports de la comunitat que són competència de l’Estat: Palma, Eivissa, Formentera i Maó.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Formentera demana protocols concrets per regular la mobilitat entre illes

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha preguntat a Francina Armengol pels controls que es realitzaran tant als ports com als aeroports a les persones que es desplaçaran...

Els partits fan front comú a Sant Lluís per a garantir la compra pública de Sa Tanca

No volen que els 1.650.000 euros que havia de destinar-hi el Govern, es desviïn a ajudes per a la Covid

El Consell de Menorca només esbucarà un dels dos ponts de la carretera general

Les obres, que eliminaran la construcció de Rafal Rubí, es reprendran al 2021 després de 6 anys aturades

El Govern satisfet de passar a la Fase 3

L'executiu demana prudència a la ciutadania