societat

No trob taxi a Palma… Són tots a l’aeroport?

L'esclat prematur de l'activitat turística avança les dificultats per trobar-ne a Ciutat. Les patronals reclamen l'emissora única però els taxistes ho veuen complicat


Divendres dematí, 8:30 h. Plaça Abu Yaya de Palma, lloc de parada de taxis. Les tres persones de la fotografia que il·lustra aquesta notícia frissen per aturar un taxi lliure. Tenen sort, al cap de pocs minuts n’arriba un que els recull. Més estona ha hagut d’esperar un jove vint minuts abans, al mateix lloc i fins que un taxista no ha baixat la bandera per ell. Mentrestant, passen taxis buits i altres ocupats i Vicenç, un dels pocs taxistes que ha fet parada en aquesta intersecció de les carreteres de Valldemossa i Sóller, explica que és hora complicada si es vol tancar un servei perquè hi ha “alta demanda” i n’hi ha pocs que no vagin plens o que no tenguin una carrera reservada.

Dijous dematí, 11 h. Aeroport de Son Sant Joan. Som a l’aparcament que ocupen els taxis que no tenen lloc a la coa de recollida de passatgers de la terminal de sortides. Una extensa esplanada coberta on s’alineen en filera, un darrere l’altre, desenes de taxis, que passen  del centenar durant la temporada alta. Normalment, s’hi estan una bona estona, segons la pressa que tengui la feina, i poden fer una cigarreta o un cafè al bar que comparteixen amb els conductors del transport discrecional d’autobús.

Però avui la sirena que marca la crida cap a files dels taxistes, l’hora de “pujar” a fer coa a la terminal, no s’atura de sonar. No hi ha descans. Fins al punt que l’aparcament queda buit. Els taxis que tornen de Palma ja no hi arriben, fan la volta abans i s’encaminen cap al lloc on surten els turistes que acaben d’arribar en avió a Mallorca. És l’hora punta que causa la falta de vacants, que fa -diuen- que no només a Palma, sinó també a l’aeroport vagin justos de taxis. Perquè Ciutat no la tenen oblidada, com qualcú malpensat podria suggerir, pel fet que una carrera des de les pistes de Sant Jordi és mes sucosa per la butxaca que un Passeig Marítim -Porto Pi o un Jaume III – Son Espases…  “Els palmesans tenen el mateix dret a agafar un taxi, jo ho comprenc”, diu una taxista comprensible, que diu que és per tot “com Déu”. No com altres, “els que no tenen emissora”, que diu que estan tot el dia a l’aeroport…

El fet és que l’endemà d’un dia lliure els taxistes de la capital mallorquina han de fer jornada a Palma. Precisament per no descuidar-hi el servei. En un terreny hostil per alguns professionals, on els particulars aturen a l’aparcament reservat de les parades mentre “els municipals miren cap a una altra banda”, diu un dels conductors més contestataris, per qui les molèsties a la ciutadania per la falta de taxis lliures en temporada turística no és tan greu com “l’espera per fer un ingrés al banc on només atén una persona o els tres mesos d’espera per una cita mèdica”. Però la queixa és pel taxi, “sempre el taxi“, repeteix.

L’autoorganització

Després també hi ha el factor disponibilitat de llicències de guàrdia. I el factor trànsit. I el factor organització… “El problema no és que faltin taxis, en poden faltar a Madrid o Barcelona, però aquí no. El que passa és que no ens organitzam bé… No pot ser que tots anem a berenar o a dinar a la mateixa hora perquè això es nota al carrer. El de l’organització, tot i que enfocat d’una altra manera, també és la font del problema per la patronal. L’Associació de Taxis Autònoms de Mallorca i els de la Pimem reconeixen que amb una emissora única, una única veu que comuniqui les demandes del servei, tot aniria “infinítament millor” (Antoni Moragues, president de la primera).

Però Vicens, que du trenta anys al volant “fent el taxi” – aquest testimoni del començament-, no ho veu. “Seria fantàstic però no passarà perquè els capos de les emissores, “dit amb tot l’afecte”, no ho volen. Coneix bé l’assumpte, el de cada any, el que no es resoldrà encara que es “tripliqui”, el nombre de taxis… El volum de turistes és tan elevat que hi hauria moments en què arribaríem a anar justs igual. “En temporada alta no donam a l’abast i a l’hivern ens mossegam les ungles”, diu.

Un altre taxista per qui la pressumpta nova de la falta de taxis a Palma no és sinó un nou capítol d’una llarga història, incideix emperò que enguany la cosa s’ha avançat, com pareix que ho fat la temporada… “Ens ha agafat desprevinguts perquè si tenguéssim manco dies lliures com passarà d’aquí a un parell de setmanes, aniríem un poc més bé”, assenyala.

I el trànsit. “Fem mitja hora des d’aquí – l’aeroport- fins a ser dins Palma… Un taxi ocupat i embossat, és un taxi manco que qualcú que el necessita no pot agafar en els carrers de ciutat”, apunta un altre professional del transport públic.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Mar Mar 21/05/2022

    Bones, som taxista de ciutat.
    Si bé és cert que hi comença a haver una notable pujada de feina, per altra banda també hi ha un increment important de tràfic per tot arreu, això no fa sinó dificultar la nostra feina. Com succeeix sovint la informació arriba a la lectora/al lector esbiaixada; no es comtemplen altres factors més enllà d’esperes d’uns minuts. Com s’ha esmentat a l’article, sovint hem d’esperar per altres serveis i no en feim una muntanya. Agrairíem un poc d’’empatia. No totes/tots feim feina només a l’aeroport, feim l’esforç d’arribar a on les companyes/els companys ens diuen que hi ha possibles serveis -persones que esperen taxi-. A més a més som els primers que consideram que és necessari permetre que tots els vehicles surtin durant el cap de setmana, sense lliurança, evidentment els que vulguin i puguin sortir, però no depèn de noltros, ara mateix hi ha lliurança obligatòria que hem de respectar més enllà de consideracions personals. M’agradaria que amb això tot s’entengui un poc millor. Seguim!!

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Jornada de reconeixement de raça de cans eivissencs

Avui dia n'hi ha gairebé 2.500 d'inscrits en el Llibre de Raça del Ca Eivissenc.

El mes de juliol porta el 100% d’ocupació en alguns allotjaments Sant Antoni

Alguns establiments afirmen haver recuperat els preus de 2019, i fins i tot haver-los incrementat fins a un 10%.

Presó provisional per als dos detinguts a una operació antidroga a Son Gotleu

Havien passat a disposició judicial aquest dissabte horabaixa