X

Nobel de Literatura 2023 per a l’escriptor noruec Jon Fosse

La seva obra literària ha estat comparada amb la de Beckett i Ibsen

05/10/2023

Nobel de Literatura 2023 per a l’escriptor noruec Jon Fosse

El dramaturg noruec Jon Fosse després de rebre el Premi Internacional Ibsen 2010 durant una cerimònia en el Teatre Nacional d'Oslo. (EFE/Aleksander Andersen)

La Reial Acadèmia Sueca ha concedit el Premi Nobel de Literatura 2023 a l’escriptor Jon Fosse. Aquest novel·lista i dramaturg noruec ha estat un etern candidat a aquest premi. La seva obra literària ha estat comparada amb la de Beckett i Ibsen, i és conegut per la seva influència en la literatura noruega i la seva rellevància a nivell internacional. L’Acadèmia l’ha triat “per les seves innovadores obres de teatre i la seva prosa que donen veu a l’inefable”. El Nobel de Literatura és el quart de la ronda d’aquests prestigiosos premis, després que en dies previs s’anunciessin el de Medicina, el de Física i el de Química i aquest divendres es conegui el de la Pau.

Tal com ha explicat l’Acadèmia, Fosse és avui un dels dramaturgs més representats en el món i “cada vegada més reconegut per la seva prosa”. “La condició humana és el tema central de la seva obra, independentment del gènere, i presenta situacions quotidianes que són instantàniament reconeixedores en les nostres pròpies vides”, ha afegit. Per a l’Acadèmia sueca, la “radical reducció” del llenguatge en l’obra de l’autor noruec i la seva acció dramàtica “expressen les emocions humanes més poderoses d’ansietat i impotència en els termes més simples”.

A Espanya, l’obra de Fosse s’aglutina principalment en l’editorial Deconatus, on han vist la llum les traduccions de ‘Septología’ en quatre toms: ‘El otro nombre I’, ‘El otro nombre II’, ‘Yo es otro’ i ‘Un nuevo nombre’. Aquesta editorial també ha publicat el volum ‘Trilogía’. Així mateix, l’editorial Nórdica publicarà aquesta setmana l’obra ‘Mañana y tarde’, mentre que Colihue compta amb una edició de ‘La noche canta sus canciones y otras obras teatrales’.

La irrupció com a dramaturg del Premi Nobel es va produir amb la publicació el 1999 de ‘Someone Is Going to Menja’. “Amb els seus temes d’anticipació temorosa i gelosia paralitzant, la singularitat de Fosse és plenament evident”, ha apuntat. L’Acadèmia remarca que Fosse “escriu novel·les molt reduïdes a un estil que es coneix com a ‘minimalisme Fosse'”. Això es pot veure en la seva segona novel·la, ‘Stengd gitar’ (1985), en què “presenta una variació punyent d’un dels seus temes principals, el moment crític de la irresolució”. Una jove mare surt del seu apartament per llançar escombraries per l’abocador, però es queda fora amb el seu bebè encara dins. En necessitar anar a cercar ajuda, no pot fer-ho perquè no pot abandonar el seu fill.

Nascut el 29 de setembre de 1959 en Hausgesund (Noruega), és considerat un dels autors més importants de l’actualitat. La seva obra ha estat traduïda a quaranta idiomes i les seves peces teatrals han estat representades en unes 1.000 produccions diferents al llarg del món, tal com recull la seva editorial a Espanya, Deconatus. Des del seu debut com a escriptor el 1983 amb la novel·la ‘Raudt, svart’, ha escrit més de 55 obres entre teatre, novel·la, poesia i assaig. El 2007, va ser nomenat cavaller de l’Ordre nacional du Mérite de França.

Fins avui, s’han lliurat 116 Premis Nobel en aquesta categoria i onze d’ells han anat a parar a les mans d’escriptors en llengua espanyola. D’aquest més de centenar de premis, únicament 17 han estat per a dones. Ruyard *ipling és el guanyador més jove d’aquest premi (41 anys) i Doris Lessing la major (88 anys). Entre els recents guanyadors del Premi Nobel de Literatura es troben Annie Ernaux (2022), Abdulrazak Gurnah (2021), Louise Glück (2020, els Estats Units), Olga Tokarczuk i Peter Handke (edició conjunta, després de no concedir-se el 2018), Kazuo Ishiguro (2017, el Regne Unit), Bob Dylan (2016, els Estats Units), Svetlana Aleksiévich (2015, Bielorússia), Patrick Modiano (2014, França), Alice Munro (2013, el Canadà), Mo Yan (2012, la Xina), Tomas Transtrmer (2011, Suècia) o Mario Vargas Llosa (2010, el Perú).

05/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris